Σεμινάρια επιμόρφωσης κατηχητών από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

  • Dogma
θεσσαλιώτιδος

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων θέλοντας να συμβάλει στην καλύτερη κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας στο έργο της Κατηχήσεως, αλλά και όσων ασκούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό λειτούργημα, συνεχίζει για 4η χρονιά τα επιμορφωτικά σεμινάρια κατηχήσεως.

Το ετήσιο πρόγραμμα των σεμιναρίων καλύπτει κατά το δυνατόν, τις σύγχρονες πνευματικές ανάγκες και τις κατηχητικές προκλήσεις της επικαιρότητας Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας. Η προσέλευση των Κατηχητών ήταν πολύ μεγάλη και με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία. Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με κέρασμα. Ομιλητής στο 1ο σεμινάριο των Κατηχητών ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της συνοδικής επιτροπής επί των Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η κατήχηση ως άμυνα κατά των αιρέσεων».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον πρώτο ομιλητή για φέτος π. Κυριακό Τσουρό, για την παρουσία του και την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στο σεμινάριο των Κατηχητών, καθώς και όλους τους κατηχητές κληρικούς και λαϊκούς, για την παρουσία τους αλλά και την προσφορά τους και ανέφερε πως Θα συνεχιστεί και φέτος με την Χάρη του Θεού το πρόγραμμα της μηνιαίας επιμορφώσεως για την κατήχηση, ώστε να επιτελούμε καλύτερα το έργο μας.

Ο π. Κυριακός ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση να είναι ομιλητής στο πρώτο σεμινάριο των κατηχητών.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Κύριος μας πριν αναληφθεί στους ουρανούς, έδωσε την εξής εντολή στους μαθητές του. Πορευθέντες εις τον κόσμο κηρύξατε το Ευαγγέλιο πάσαν την κτήσιν. Αυτό δείχνει πιο είναι το έργο της Εκκλησίας και των συνεργατών της. Είστε είπε, πολύτιμοι συνεργάτες οι κατηχητές αλλά και αρκετά υπεύθυνοι. Η κατήχηση των πιστών είναι ο καλύτερος τρόπος της άμυνας κατά των αιρέσεων. Όταν ένας ορθόδοξος χριστιανός, γνωρίζει την πίστη του και έχει τη βεβαιότητα της πίστεως του, είναι αδύνατον να πέσει στα δίχτυα των αιρέσεων. Όταν όμως έχουμε πίστη ή κατήχηση ελλιπή, η οποία μπορεί να είναι γεμάτη αμφιβολίες και κενά, είναι εύκολο να πειστούμε στην δήθεν αλήθεια την οποία μας προσφέρει ένας αιρετικός. Γι αυτό πρέπει να είμαστε καταρτισμένοι, κυρίως εκείνοι οι οποίοι έχουμε αναλάβει να διδάξουμε την πίστη στα παιδιά και στους νέους. Ο ευαγγελισμός του κόσμου ή αλλιώς η κατήχηση του κόσμου ώστε να γνωρίσουν τη σώζουσα αλήθεια δηλ. τον Χριστό, ήταν το πρώτιστο και κύριο έργο των Αποστόλων του Χριστού, το οποίο παραμένει ίδιο μέχρι σήμερα. Εξακολουθούμε να μεταφέρουμε το ίδιο κήρυγμα των Αποστόλων. Σκοπός του κηρύγματος είναι να γνωρίσει ο άνθρωπος τον αληθινό Χριστό. Και γνωρίζοντας τον Χριστό μέσα στην Εκκλησία, με μια προσωπική σχέση μαζί Του και με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, ανακαινίζεται και σώζεται. Ο Χριστός ως η προσωποποιημένη αλήθεια γνωρίζεται και ερμηνεύεται μόνο μέσα στην Εκκλησία, η οποία κατά τον Απόστολο Παύλο είναι ο στύλος και το εδραίωμα της αλήθειας. Στην Εκκλησία βρίσκεται η σώζουσα αλήθεια. Κάθε απόκλιση από την αλήθεια που διδάσκει και ερμηνεύει η Εκκλησία, είναι αίρεση. Όπως δεν μπορούν να υπάρχουν 2 Εκκλησίες ταυτοχρόνως, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν 2 ή περισσότερες εκδοχές ή ερμηνείες της σώζουσας αλήθειας. Η αλήθεια, ταυτισμένη με την ορθή πίστη, είναι μία και αναλλοίωτη. Κάθε αλλοίωση, αλλαγή ή συμπλήρωση ,της ευαγγελικής αλήθειας, όπως την διδάσκει η ορθόδοξη Εκκλησία, σημαίνει αλλοίωση του ίδιου του Χριστού. Κάθε άλλο Ευαγγέλιο δηλ. άλλο δόγμα από εκείνο η Εκκλησία εδίδασκε και διδάσκει από την ημέρα της Πεντηκοστής μέχρι σήμερα, αλλοιώνει την ίδια την αποκάλυψη του Θεού και άρα είναι αίρεση. Διαπιστώνουμε ότι η πλάνη, δηλ. οι αιρετικές διδασκαλίες, συνοδεύουν την πορεία της Εκκλησίας, είδη από τα πρώτα βήματα της. Γι αυτό η Εκκλησία μπροστά στον κίνδυνο, αλλοίωσης της αλήθειας, μερίμνησε πολύ νωρίς να διαφυλάξει ανόθευτη τη διδασκαλία του Χριστού. Αυτός ήταν ένας από τους κυρίους λόγους, που οδήγησε τους Αποστόλους στην συγγραφή των Ευαγγελικών κειμένων. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις αιρέσεις και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου προβλήματος των αιρέσεων».

Το λόγο τέλος πήρε ο υπεύθυνος του γραφείου νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Παναγιώτης Καλλιώρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Χριστουγεννιάτικη εορτοαγορά των κατηχητικών που θα γίνει για 2η συνεχή χρονιά φέτος στις 16 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Το 2ο σεμινάριο των κατηχητών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στον ίδιο χώρο. Ομιλητής θα είναι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Τύμπας, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και εφημέριος Φλαμουρίου Τρικάλων. Με θέμα: «Προβλήματα και προοπτικές του κατηχητικού έργου».

DSC01261_Custom DSC01250_Custom θεσσαλιώτιδος

Κείμενο – Φωτογραφίες: κ. Βασιλικής Γιαννουσάς

TOP NEWS