Σισανίου Παύλος «Ίσως οι Ρομά είναι οι κρυμμένοι Χριστοί στην κοινωνία μας»

  • Dogma

Στην προσπάθειά του να καταρρίψει κάθε τεχνητό διαχωριστικό σύνορο μεταξύ των μελών της κοινωνίας, ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Εσταυρωμένος” της μητρόπολης Δημητριάδος πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο στο Βόλο το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας Φυλακών.

Καρεκλά Σοφία

Στην προσπάθειά του να καταρρίψει κάθε τεχνητό διαχωριστικό σύνορο μεταξύ των μελών της κοινωνίας, ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Εσταυρωμένος” της μητρόπολης Δημητριάδος πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο στο Βόλο το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας Φυλακών.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν “Οι άγνωστοι Ρομά: διάλογος για την ταυτότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ένταξη”.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της τοπικής εκκλησίας όσον αφορά στους ΡΟΜΑ, μέσω του “Εσταυρωμένου” και της ποδοσφαιρικής ομάδος “Δημητριάς”, «που αποσκοπεί στην ομαλή κοινωνική τους ένταξη και στην αποφυγή της παγίδας της παραβατικότητας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Εσταυρωμένος” πατήρ Θεόδωρος Μπατάκας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «Θέλουμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, όπου αυτό καταρρακώνεται από τις προσωπικές και συλλογικές αστοχίες. Έτσι, θα κατορθώσουμε να σταθούμε με σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης στους πόνους και τις θλίψεις, να κατατροπώσουμε τις παντοειδείς εναντιώσεις, να αρθούμε από τον πηλό και να περπατήσουμε στις κορυφογραμμές του κόσμου. Ό,τι σωθεί μέσα στην κοσμοχαλασιά που περνούμε, θα σωθεί χάρη στον ανθρωπισμό μας».

Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων, στο πνεύμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, εδώ και είκοσι χρόνια, παρέχει υλική και πνευματική στήριξη προς κάθε χειμαζόμενο πολίτη, εντός κι εκτός των φυλακών. Οι Ρομά ανήκουν σε μία από τις κοινωνικές ομάδες που διακονεί.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν κι ο πατήρ Αθηναγόρας Λουκατάρης ο οποίος μίλησε για τις εμπειρίες του από τη διακονία του στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜ της μητροπόλης Νεαπόλεως στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου, γνωστό με την επωνυμία “Φάρος του Κόσμου”.

Στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που κατοικείται σε ποσοστό 85% από Ρομά, ο πατήρ Αθηναγόρας βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια με τις ευλογίες του οικείου μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, με κύρια αποστολή να βοηθήσει τα παιδιά των Ρομά ν’ αγαπήσουν τα γράμματα, «καθώς είναι γνωστό ότι η μόρφωση και η αυτοεξέλιξη δεν συμπεριλαμβάνονται στην αξιακή κλίμακα της φυλής τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατήρ Αθηναγόρας.

«Ο “Φάρος του Κόσμου” έχει συμπληρώσει ήδη μία δεκαετία συνεχούς παρουσίας και δράσης στον Δενδροπόταμο κι αυτή τη στιγμή καμαρώνει τα πρώτα παιδιά του που κατάφεραν να μπουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας», δήλωσε ικανοποιημένος ο πατήρ Αθηναγόρας.

Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου, όπως προκύπτει από τις ομιλίες των συνέδρων, είναι ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με φορείς όπως ο “Εσταυρωμένος” στο Βόλο, “Ο Φάρος του Κόσμου” στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και η “Κιβωτός του Κόσμου” στην Αθήνα, προσπαθεί να οδηγήσει τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία και να τα βοηθήσει να αγαπήσουν τα γράμματα, καθώς πολλές οικογένειες, λόγω των συχνών μετακινήσεων, αδυνατούν να προσφέρουν στα τέκνα τους σταθερό σχολικό περιβάλλον.

«Ίσως οι Ρομά είναι οι κρυμμένοι Χριστοί στην κοινωνία μας. Η στάση μας απέναντί τους δοκιμάζει τα εσώτερα της καρδιάς μας και την ποιότητά μας», είπε ο μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου.

TOP NEWS