Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης

  • Dogma
Αγίας Φιλοθέης

Σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας χαρακτήρισε το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης που από σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.  Την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ο Θεμιστοκλής όταν γίνονταν οι επιδρομές των Περσών, έλεγε ότι την Αθήνα θα την σώσουν τα «ξύλινα τείχη» και εννοούσε τα πλοία. Σήμερα σε μία εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν ότι μπορούν να μας πνίξουν θεωρώ ότι μπορούν να μας βοηθήσουν, -ίσως είναι υπερβολικό το ρήμα σώσουν-, στις δύσκολες μέρες μας, ο πολιτισμός. Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε αυτούς που μας πολεμούν. Ο πολιτισμός που κρύβει πολύ δύναμη, αλλά περιφρονείται».

ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÏ ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏ--ÌÏÕÓÅÉÏ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÖÉËÏÈÅÇÓ ÏÐÏÕ ÓÇÌÅÑÁ ÔÅËÅÓÔÇÊÁÍ ÔÁ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ// ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η Πλάκα είναι ένας χώρος πολιτισμικός που αρχίζει και αναδεικνύεται και πάλι Επομένως, τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι» σημειώνοντας πως «όσοι περάσουν από εδώ θα μάθουν ότι τον 16ο αιώνα, μέσα στην σκλαβιά, μια γυναίκα μόνη της κατόρθωσε να κάνει ένα τέτοιο έργο και να είναι το πρότυπο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι διαφορετικός από τον Ελληνορθόδοξο». Ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «όταν συνεργαζόμαστε, με δυσκολίες πολλές φορές, Εκκλησία και Πολιτεία δημιουργούμε θαύματα. Και αυτά τα ερείπια εδώ, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται, θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή». Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να συνεργαζόμαστε και να ζητάμε σημεία που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Η Εκκλησία να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και την δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες. Εδώ θα είναι ένας πνεύμονας για όλους».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε, επίσης, για το ενδιαφέρον του κόσμου και αναφέρθηκε στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε ένα πρόγραμμα ξενάγησης στα ιστορικά εκκλησάκια του κέντρου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχιεπισκοπή με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτη επισημαίνοντας πως συμμετείχαν πάνω από 3.500 νέοι. Σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας χαρακτήρισε το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης που από σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους τονίζοντας πως θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλης της Πλάκας, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για την συντήρηση και λειτουργία όλων των ιστορικών ναών του κέντρου τη Αθήνας.

ÔÏ ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏ--ÌÏÕÓÅÉÏ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÖÉËÏÈÅÇÓ ÏÐÏÕ ÓÇÌÅÑÁ ÔÅËÅÓÔÇÊÁÍ ÔÁ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ// ÔÏ ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏ--ÌÏÕÓÅÉÏ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÖÉËÏÈÅÇÓ ÏÐÏÕ ÓÇÌÅÑÁ ÔÅËÅÓÔÇÊÁÍ ÔÁ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ// ÔÏ ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏ--ÌÏÕÓÅÉÏ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÖÉËÏÈÅÇÓ ÏÐÏÕ ÓÇÌÅÑÁ ÔÅËÅÓÔÇÊÁÍ ÔÁ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ// ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Την γενική ευθύνη της λειτουργίας του μουσείου θα έχει η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής Αποστολή. Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο και της Αγίας Οσιομάρτυρας Φιλοθέης, της Αθηναίας τονίζοντας ότι «υπήρξε κατά τον 16 αι., εν μέσω φρικτής οθωμανικής τυραννίας, φωτεινό και μοναδικό παράδειγμα εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, εθνικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης και δράσης. Τέτοια υπήρξε η φήμη της Αγίας, ώστε να διασώζεται σήμερα σε τρία τοπωνύμια της Αττικής, Ψυχικό, Καλογρέζα και Φιλοθέη». Όπως είπε ο κ. Δήμτσας « η «Αποστολή» μαζί με το λοιπό φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο θα αναλάβει την ανάδειξη και χρήση του Αρχοντικού της Οικογένειας Μπενιζέλων και ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» επί τη ευκαιρία του σημερινού ιστορικού γεγονότος ανακηρύσσει την Αγία Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την Αθηναία, Προστάτιδα της, και αποφασίζει να τιμά πανηγυρικά τη Μνήμη της Αγίας, εμπνεόμενη από το παράδειγμα της πίστης, της φιλανθρωπίας, της εθνικής και κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, που η μεγάλη Αυτή Μάρτυς και Αγία των Αθηνών επέδειξε σε χρόνους ξενικής κατοχής και φοβερής δοκιμασίας για το Γένος». Για τη σημασία του έργου και τις προσπάθειες που κατέλαβε εκείνος και η ομάδα του μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχιτέκτων καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, που ανέλαβε την αποκατάσταση του.

ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ-ÁÑ×ÏÍÔÉÊÏÕ ÔÇÓ ÏÓÉÁÓ  ÖÉËÏÈÅÇÓ ÔÇÓÁ ÁÈÇÍÁÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÙÓÔÁ ÃÁÂÑÏÃËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Το νέο μουσείο στην Πλάκα είναι ένα Αρχοντικό της Τουρκοκρατίας που ανήκε στην Αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, από την οποία καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη (Συρίγα Μπενιζέλου, περ. 1520-1598). Στο κατώι υπάρχει μια στοά με κομψούς κυλινδρικούς κιονίσκους που στηρίζουν απλές καμάρες, ενώ μια πέτρινη κλίμακα οδηγεί από την αυλή στο ανώι. Ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν παρουσία των Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σουηδίας κ. Κλεόπα, Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου, της Αρχιεπισκοπής και ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. & Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο ιδρυτής και γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Ένωση Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης, ο Εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά Γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Άγγελος Τόλκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις, οι Βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Ελένη Ζαρούλια και Μάριος Γεωργιάδης, Εκπρόσωποι Υπουργείων, Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλήρος και λαός.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS