Στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης, ο Εδέσσης Ιωήλ

  • Dogma
εδέσσης

Την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας επισκέφθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, συνοδευόμενος από ομάδα αγάμων κυρίως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς του, μεταξύ των οποίων και ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Στέφανος

Ο Σεβασμιώτατος Εδέσσης Ιωήλ, επισκέφθηκε αρχικά την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, όπου στο σπηλαιώδες καθολικό προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Κυράς Φανερωμένης και από τον εξώστη αγνάντεψαντον όμορφο και γαλήνιο κόλπο του Μεραμβέλλου και την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, την Ιεράπετρα, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έπειτα, στην κρύπτη τουΕπισκοπικού παρεκκλησίου τουΑγίου Ιωάννου του Ερημίτουτελέσθηκε Τρισάγιο στουςτάφους των αοιδίμων ΑρχιερέωνΦιλοθέου Α΄, Φιλοθέου Β΄ και Ευγενίου, με τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωήλ ιδιαιτέρως συνδεόταν, και ακολούθως οι υψηλοί επισκέπτες προσκύνησαν στον ναό τα ιερά λείψανα του Οσίου Ιωάννου.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης και οι Κληρικοί που τον συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και άκουσαν την ιστορία του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτη της πόλεως και προσκύνησαν τα άγια λείψανα του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων, που φυλάσσονται στο Ναό.

Τέλος,ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωήλ και η συνοδεία του μετέβησαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου προσκύνησαν την τιμία Κάρα και τα χαριτόβρυτα λείψανα, καθώς και τον τάφο του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, αλλά και τις βυζαντινές εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της δεξιοκρατούσας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης ξεναγήθηκε από τον Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιο και πληροφορήθηκε για την ανακαίνιση και επανίδρυση της Μονής από τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, που έλαβε το χάρισμα της θεραπείας διαφόρων ασθενειών,για την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του τοπικού μας αγίου κατόπιν προτροπής του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Μονή και είχε την επιθυμίανα μονάσει σ’ αυτή, και θαύμασε στο βοτσαλωτό δάπεδο του καθολικού και της αυλής του και την πανοραμική θέα προς το νότιο Κρητικό πέλαγος.

IMG_2139 εδέσσης IMG_2125 IMG_2137 IMG_2135 IMG_2132

TOP NEWS