Στο Αντίρριο η τίμια κάρα του αγίου Παρθενίου

  • Dogma

Πανηγυρικές ήταν οι τρεις προηγούμενες ημέρες για την μητρόπολη Ναυπάκτου και ιδιαίτερα για την ενορία του αγίου Νικολάου Αντιρρίου.

Πανηγυρικές ήταν οι τρεις προηγούμενες ημέρες για την μητρόπολη Ναυπάκτου και ιδιαίτερα για την ενορία του αγίου Νικολάου Αντιρρίου.

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε η υποδοχή της τιμίας κάρας του αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στο ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου.

Το τίμιο λείψανο μετέφερε από την μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ευβοίας ο Ηγούμενος της μονής, αρχιμ. π. Ιάκωβος, με την άδεια και ευλογία του μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ενορίας Αντιρρίου διά του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου.

Η έλευση του ιερού λειψάνου έγινε στο πλαίσιο των προεορτίων της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Μετά την υποδοχή του τιμίου λειψάνου, ακολούθησε εσπερινός μετά θείου κηρύγματος, ενώ το βράδυ της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ευχέλαιο και νυχτερινή θεία Λειτουργία με μεγάλη συμμετοχή πιστών.

Την ίδια ημέρα, με την ευκαιρία της έναρξης της νηστείας των Χριστουγέννων, τελέσθηκε αγρυπνία και στη Ναύπακτο, στο παρεκκλήσιο του αγίου Στεφάνου.

Το Σάββατο, η κάρα του αγίου Παρθενίου εκτέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών στο Αντίρριο, όπου προσήλθαν να την ασπασθούν πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου, από την Ναύπακτο και την Πάτρα.

Την Κυριακή, στο ναό του αγίου Νικολάου τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία και η χειροτονία εις διάκονον του μοναχού π. Προδρόμου Ασημακοπούλου, που κατάγεται από το Αντίρριο.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, κατά την ομιλία του πριν την χειροτονία, αναφέρθηκε στο μυστήριο και τη δόξα της Εκκλησίας, στα Μυστήρια της θείας Ευχαριστίας και της ιεροσύνης και στο εκκλησιαστικό φρόνημα που πρέπει να διακρίνει τους κληρικούς και τους λαϊκούς που θέλουν να ζουν στους κόλπους της.

Ο κ. Ιερόθεος επικαλέσθηκε την σύγχρονη μαρτυρία του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη, ο οποίος έβλεπε τη δόξα της Εκκλησίας και της θείας Λειτουργίας.

Μίλησε για τη δόξα των τιμίων λειψάνων των αγίων μελών της Εκκλησίας και προέτρεψε το νέο διάκονο να ευαγγελίζεται το λαό αλλά και να γίνει ο ίδιος Ευαγγέλιο.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Ηγούμενο π. Ιάκωβο για την ευλογία της έλευσης της κάρας του αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών.

Ευχήθηκε δε ο άγιος Παρθένιος να θεραπεύει τόσο τους σωματικούς καρκίνους, όσο και τους πνευματικούς, που είναι τα διάφορα πάθη, ιδιαιτέρως δε τα εκκλησιαστικά καρκινώματα που αναφύονται και ταλαιπωρούν τους Χριστιανούς- μέλη της Εκκλησίας.

Το ίδιο ευχήθηκε και ο Ηγούμενος π. Ιάκωβος στη σύντομη αντιφώνησή του, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του κ. Ιερόθεου και το φιλομοναχικό του φρόνημα και μεταφέροντας σύντομες συμβουλές από την σοφία του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, που ήταν ο πνευματικός του.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

TOP NEWS