Στους φοιτητές και τους αποφοίτους της Ναυπάκτου μίλησε ο οικείος μητροπολίτης

  • Dogma

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του Νεανικού Πνευματικού Κέντρου η εκδήλωση της μητρόπολης Ναυπάκτου για τους φοιτητές και αποφοίτους της επαρχίας Ναυπάκτου.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του Νεανικού Πνευματικού Κέντρου η εκδήλωση της μητρόπολης Ναυπάκτου για τους φοιτητές και αποφοίτους της επαρχίας Ναυπάκτου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, την ομιλία του μητροπολίτη κ. Ιερόθεου με θέμα «Γιατί νέοι Ευρωπαίοι γίνονται φανατικοί μουσουλμάνοι- τζιχαντιστές;», συζήτηση πάνω στο θέμα, διανομή της βασιλόπιττας, κλήρωση τεσσάρων φοιτητών και δεξίωση με την οποία περατώθηκε η εκδήλωση.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, στην ομιλία του, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία για τους Έλληνες νέους να γνωρίζουν την Ευρώπη και τα ρεύματα που επικρατούν σε αυτή, όπως για παράδειγμα την προσωκρατική φιλοσοφία, την κλασσική μεταφυσική φιλοσοφία και την φιλοκαλική παράδοση.

Επικέντρωσε το λόγο του στο συγκεκριμένο θέμα και μίλησε εισαγωγικά για την έννοια της τζιχάντ, τη γενικότερη χρήση και την ειδικότερη «θεολογική» έννοια του αποκεφαλισμού στο Κοράνι, καθώς και για την σύγχρονη κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Ανέλυσε τις διάφορες μουσουλμανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Μέση Ανατολή και παγκοσμίως. Είπε ότι την σύγχρονη αυτή κατάσταση την γνωρίζει τόσο εγκυκλοπαιδικά όσο κι εμπειρικά από τις επανειλημμένες επισκέψεις του στον Λίβανο και την Συρία.

Όσον αφορά στο κύριο ερώτημα της εισήγησής του, δηλαδή γιατί νέοι Ευρωπαίοι γίνονται φανατικοί μουσουλμάνοι- τζιχαντιστές, ανέφερε κυρίως κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ψυχολογικά αίτια, όπως αυτά αναλύονται από ειδικούς αναλυτές και δημοσιεύονται στον τύπο και το διαδίκτυο.

Στηριζόμενος στις αναλύσεις κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και πολιτειολόγων, ανέφερε ως αίτια την σκληρή καπιταλιστική πολιτιστική νοοτροπία που κυριαρχεί στη Δύση και δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως την ανεργία, τον κορεσμό του δυτικού ευδαιμονισμού, την απώθηση του Θεού από την κοινωνική ζωή, την αναζήτηση νοήματος ζωής μέσα από «ηρωϊκές» πράξεις.

Τέλος ο κ. Ιερόθεος παρουσίασε επιγραμματικά και τη δική του άποψη, την οποία έχει παρουσιάσει και σε βιβλία του, ότι τελικά ο δυτικός Χριστιανισμός έχει πιο πολλά κοινά σημεία με τον μουσουλμανισμό παρά με την Ορθοδοξία, όπως για παράδειγμα στο θέμα μεταφυσικής και της ουσιοκρατίας, στο θέμα του μυστικισμού, του ευδαιμονισμού και ηδονισμού, στην έννοια των ιερών βιβλίων, Αγίας Γραφής και Κορανίου, ιδιαιτέρως δε στο θέμα του ιερού πολέμου.

Όλα αυτά συνιστούν την «ασθένεια της θρησκείας», από την οποία μας απαλλάσσουν οι Προφήτες, Απόστολοι, Πατέρες και ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος ίδρυσε την Εκκλησία Του που συνιστά την κατάργηση της νοοτροπίας που διέπει την θρησκεία.

Μετά και από τη συζήτηση πάνω στα πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα που θίχθηκαν, παρατέθηκε από την μητρόπολη δεξίωση στην αίθουσα ψυχαγωγίας του Πνευματικού Κέντρου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ράπτης εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπακτίας, Διευθυντές των Σχολείων της πόλης από τα οποία αποφοίτησαν οι προσκεκλημένοι φοιτητές- απόφοιτοι κι ο Διευθυντής της Δημοσίου Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

TOP NEWS