«Στροφή» μαθητών ΡΟΜΑ προς την επαγγελματική εκπαίδευση

  • Dogma
ρομά

Μία πρώτη, εποικοδομητική, ενημερωτική συνάντηση είχαν την Πέμπτη 23/11 οι αρμόδιοι φορείς, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, μετά από πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γιώργου Πολύζου και Σωκράτη Σαβελίδη αντίστοιχα και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων για την ένταξη των παιδιών Ρομά στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Το πλαίσιο της πρωτοβουλίας παρουσίασε ο κ. Σωκράτης Σαβελίδης, Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που τόνισε ότι τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο είναι ελάχιστα και περιορίζονται σε δύο-τρεις μαθητές σε κάθε Λύκειο από τα γειτονικά των περιοχών που διαμένουν.

Ο κ. Σαβελίδης υπογράμμισε ότι πρώτη στόχευση θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των γονέων για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ και η δεύτερη η ένταξη των μαθητών στο πρόγραμμα μαθητείας που συνδυάζει την εργασία με την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, «ο αριθμός των μαθητών Ρομά στο Δημοτικό σχολείο έχει αυξηθεί. Έχουμε κατορθώσει να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό στο Γυμνάσιο και τώρα επιδιώκουμε να αυξηθούν και στο Λύκειο, ιδίως στην επαγγελματική εκπαίδευση μέσα από την οποία θα μπορούν να έχουν και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Γι’ αυτό, απαιτείται η ενημέρωση των γονέων. Και έχουμε πείσει, ως αρμόδιοι φορείς, που συνεργαζόμαστε, ότι μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα και θα χαρούμε να βρίσκουμε λύσεις. Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά, τουλάχιστον, θα μπορούμε να αποφύγουμε προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης των Ρομά κ. Χρήστος Γκόβαρης δήλωσε πως «η συνάντηση ήταν ένας κρίκος στην αλυσίδα πρωτοβουλιών για την κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των μαθητών Ρομά. Αυτό που γίνεται στο Βόλο είναι καινοτόμο, γιατί μία σειρά φορέων έχουν συγκεντρώσεις τις δυνάμεις τους για την κοινωνική ένταξη των μαθητών Ρομά και των οικογενειών τους. Έχουμε διασφαλίσει μία πολύ καλή συνθήκη για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών μέσα από τα Δημοτικά Σχολεία στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή. Στόχος μας είναι τα παιδιά αυτά από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο να συνεχίσουν στα ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε στο 100% τις ανάγκες. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας».

Μεταξύ των δράσεων που αποφασίστηκαν είναι η ενημέρωση των γονέων, η έκδοση φυλλαδίου, η επίσκεψη γονέων και μαθητών στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και άλλες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη διευθυντές των ΕΠΑΛ, στελέχη του ΚΕΣΥΠ, αλλά και εκπρόσωποι δομών που ασχολούνται με τους Ρομά.

syn_sev_sav_roma_01 ρομά syn_sev_sav_roma_05 syn_sev_sav_roma_06

TOP NEWS