Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία: Χιλιάδες κόσμου, ελληνικές σημαίες και επεισόδια

  • Dogma
συλλαλητήριο

– Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία τα είχε όλα! Χιλιάδες κόσμου, ελληνικές σημαίες, τσολιάδες, Κρητικούς, παπάδες αλλά και επεισόδια! – Πλήθος πολιτικών «έδωσαν το παρών» – Καταγγελία ότι αντιεξουσιαστές πήραν σημαίες από 15χρονα κορίτσια και τις έκαψαν ενώ λίγο αργότερα πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες εναντίον ανθρώπων που κρατούσαν ελληνικές σημαίες – «Μάχη» Χρυαυγιτών με άντρες των ΜΑΤ στην πλατεία Ναυαρίνου – Εμπρηστική επίθεση σε διατηρητέο κτίριο το οποίο τελεί υπό κατάληψη – Άγνωστοι επιτέθηκαν στον Ζουράρι – Αποθέωση για τον Φραγκούλη Φράγκο! «Απαιτούμε δημοψήφισμα τώρα» – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκh.

Το απόγευμα της Κυριακής (21.01.2018) περίπου στις 18:00 ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα, «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα». Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίστηκε με ομιλίες. Η εξέδρα είχε φόντο το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις εργασίες προετοιμασίας πήρε μέρος πλήθος εθελοντών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φραγκούλης Φράγκος ο οποίος αποθεώθηκε από το πλήθος.

Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν νωρίς ενώ ομάδα ατόμων επιτέθηκαν και στον Κώστα Ζουράρι. Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα περίπου 150 ατόμων που τον προπηλάκισε, τον έβρισε με χυδαίες εκφράσεις και τον κυνήγησε μερικές δεκάδες μέτρα.

Στις φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 3 διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ειδοποιήθηκαν για φωτιά στο κτίριο επί της οδού Λεωφόρου Στρατού 19 και Σαρανταπόρου και έσπευσαν με 6 οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Το κτίριο όπου στέγαζε τα τελευταία 15 χρόνια την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, πυρπολήθηκε από ακροδεξιούς κουκουλοφόρους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό. Τυλίχθηκε γρήγορα στις φλόγες και παρά την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτίριο εκείνη την ώρα, ευτυχώς,  ήταν άδειο.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρει χαρακτηριστικά στο thousandnews.gr: «Μένω ακριβώς πίσω από το κτίριο που κάηκε και την ώρα της συγκέντρωσης άκουσα συνθήματα από οργανωμένη ομάδα ατόμων που έσπαγαν πράγματα. Είχε πολύ ένταση και 20 λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε η φωτιά. Τα συνθήματα που άκουγα ήταν φασιστικά. Φαίνεται ότι πέταξαν κάποιο εύφλεκτο υλικό και η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα».

Καταγγελία για επίθεση σε 15χρονες
Σύμφωνα με το thestival.gr, νωρίς το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, περίπου δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν στον χώρο του συλλαλητηρίου. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έκαψαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα κορίτσια, οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν μαζί τους και μάλιστα ένας πολίτης καταγγέλλει τον από τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πρόσωπο.

Επεισόδια στο «Σχολείο»
Ένταση επικράτησε και στη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thestival.gr, άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, πέρασαν μπροστά από την κατάληψη «Σχολείο».

Τότε προκλήθηκαν επεισόδια! «Έπεσαν» μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες. Επί τόπου έφτασαν άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απέκλεισαν το σημείο το οποίο θύμιζε πεδίο μάχης!

«Εμφύλιος» στην πλατεία Ναβαρίνου! «Μάχη» χρυσαυγιτών – ΜΑΤ
Ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Βεργίνας, επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο, στην Καμάρα, όπου ήταν σε εξέλιξη η αντιεξουσιαστών ενάντια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Πενήντα άτομα που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν σίδερα προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία. Η παρέμβαση της αστυνομίας δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα. Τότε οι ακροδεξιοί κουκουλοφόροι πέταξαν πυρσούς και πέτρες προς τα ΜΑΤ.

Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στη συνέχεια στο σημείο βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Αποθέωση για τον Φραγκούλη Φράγκο! «Ζήτησε δημοψήφισμα»
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ ζήτησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ε.Α., Φραγκούλης Φράγκος, μιλώντας από το βήμα του συλλαλητήριου για το Σκοπιανό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο αντιστρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Φραγκούλης Φράγκος ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία.

«Δεν θα δεχτούμε ερώτημα του τύπου «Δέχεστε ή όχι την ονομασία Βόρεια/Άνω Μακεδονία;», αλλά ένα και ξεκάθαρο. «Δέχεστε ή όχι τη χρήση του όρου Μακεδονία;»», σημείωσε.

Ο Φραγκούλης Φράγκος είπε ότι η σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται χωρίς κομματικές ταμπέλες και μακριά από χρωματισμούς και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει το δημοψήφισμα «για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν πρέπει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».

«Θα μας βρουν μπροστά τους»
«Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία έστειλε επίσης μήνυμα τους Σκοπιανούς να γκρεμίσουν τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος». Ζήτησε τέλος να δοθεί λύση «στο θέμα της αιρετικής σχησματικής εκκλησίας».

Επίθεση στον Νίμιτς και το έκτο «όνομα»
Ο κ. Φράγκος επιτέθηκε κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος, όπως είπε, 25 χρόνια που διαπραγματεύεται το θέμα πλούτισε.

Στη συνέχεια ο Φραγκούλης Φράγκος πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία).

Έκλεισε δε την ομιλία του, σημειώνοντας: «Θα μας βρουν μπροστά τους με ότι σημαίνει αυτό, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας. Φωνή λαού, οργή θεού».

Καβαλάρηδες βρακοφόροι και απόγονοι των Μακεδονομάχων στο συλλαλητήριο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές. Κάποιοι από τους Κρητικούς έκαναν «είσοδο» με άλογα!

Μήνυμα με… αερόστατο για τη Μακεδονία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης!
Λίγα μέτρα μακρυά από το χώρο του συλλαλητηρίου, κοντά στο Makedonia Palace, συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία «σήκωσαν» ένα αερόστατο, προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη Μακεδονία με έναν διαφορετικό τρόπο.

Στο αερόστατο υπήρχε μια γιγαντιαία ελληνική σημαία και αναγράφεται το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία».

Ποιοι «έδωσαν το παρών»
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει  να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις.

Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Δεν έλειπαν οι Χρυαυγίτες… με υβριστικά συνθήματα κατά του Μπουτάρη
Φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κατέφθασαν στο χώρο του συλλαλητηρίου μέλη της Χρυσής Αυγής.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες και με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη τα μέλη της Χρυσής Αυγής φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν αναφέρει ότι θα δώσουν το παρών χωρίς διακριτικά του κόμματος τους.

makedonia-26 makedonia-25 makedonia-24 makedonia-22 makedonia-28 makedonia-21 makedonia-20 makedonia-18 makedonia-17 makedonia-16 makedonia-15 makedonia-14 makedonia-13 makedonia-12 makedonia-11 makedonia-10 makedonia-8 makedonia-7 makedonia-6 makedonia-2

 

Παρακολουθείστε τα σχετικά βίντεο στο newsit.gr

TOP NEWS