Συλλυπητήρια επιστολή Αρχιεπισκόπου για Κων. Δεσποτόπουλο

  • Dogma

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την εκδημία του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.

Ο Μακαριώτατος αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα:

«Μέ  θλίψη  ἐπληροφορήθην  τήν  ἐκδημία  τοῦ  ἐκλεκτοῦ  Ἀκαδημαϊκοῦ  καί  σοφοῦ  ἀνδρός  Κωνσταντίνου  Δεσποτόπουλου καί  ἐπιθυμῶ  νά  ἐκφράσω  τά  θερμά  μου  συλλυπητήρια. Εὔχομαι  ὁ  Θεός  ν΄ἀναπαύει  τήν  ψυχή  του «ἐν σκηναῖς δικαίων» καί  νά  εἶναι  αἰωνία  ἡ  μνήμη  του».

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Κων. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

 

TOP NEWS