Σύναξη πνευματικών Μητρόπολης Αιτωλίας

  • Dogma
σύναξη

Η πρώτη, για τη νέα ιεραποστολική χρονιά, Σύναξη Πνευματικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

Στη σύναξη αυτή παραβρέθηκαν, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά, όλοι οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως που διακονούν το Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας.

Ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος μίλησε γενικά περί του Μυστηρίου της ιεράς Εξομολογήσεως, στηριζόμενος στις διδαχές και επισημάνσεις του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, μέσα από το βιβλίο «Εξομολογητάριον».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στους πνευματικούς-πατέρες της Ι. Μητροπόλεως, την ανάγκη να έχουν αυξημένη γνώση του λόγου του Θεού – Αγίας Γραφής και ιερών Κανόνων της Εκκλησίας – καθώς επίσης και πιστή υπακοή στο θέλημα του Θεού, ώστε το ιερό μυστήριο να διακονείται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, χωρίς προχειρότητα, αυτοσχεδιασμούς και επιπολαιότητα.

20171017_101724

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις αρετές που πρέπει να έχει ο πνευματικός πατήρ, κυρίως σε σχέση με τους πιστούς, αλλά και με τους συμπρεσβυτέρους του. Μετέφερε εμπειρίες και περιστατικά που ο ίδιος άκουσε από τους οσίους Παΐσιο τον Αγιορείτη, Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και αφορούν τον τρόπο προσεγγίσεως των μετανοούντων ανθρώπων.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους ιερείς – πνευματικούς να μελετούν Λόγο Θεού και Διδαχές Αγίων, ώστε να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που προσέρχονται στο εξομολογητήριο όχι ως δικαστές, αλλά με πνευματικό τρόπο, με ευγένεια, με αγάπη, με στοργή, με υπομονή και κυρίως με πολύ διάκριση.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση, κατά την οποία οι ιερείς εξέφρασαν απορίες, αλλά και τοποθετήθηκαν με βάση την πολυετή εμπειρία τους.

TOP NEWS