Τα εγκαίνια του μοναδικού ιερού ναού Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη στην Ελλάδα

  • Dogma
Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη

«Είναι ώρα όλοι να σκεφτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη στο Ηράκλειο Λαγκαδά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία των εγκαινίων του ιερού ναού Aγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη στο Ηράκλειο Λαγκαδά, τον πρώτο ναό του αγίου Πορφυρίου στην Ελλάδα, και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, οι Επίσκοπο Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και ο Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

DSC_7749 (Αντιγραφή) DSC_7750 (Αντιγραφή) DSC_7755 (Αντιγραφή) DSC_7756 (Αντιγραφή) DSC_7757 (Αντιγραφή) DSC_7758 (Αντιγραφή) DSC_7760 (Αντιγραφή) DSC_7761 (Αντιγραφή) DSC_7762 (Αντιγραφή) DSC_7763 (Αντιγραφή) DSC_7766 (Αντιγραφή) DSC_7770 (Αντιγραφή) DSC_7773 (Αντιγραφή) DSC_7774 (Αντιγραφή) DSC_7775 (Αντιγραφή) DSC_7777 (Αντιγραφή) DSC_7781 (Αντιγραφή)

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, έλαβαν μέρος πολλοί Ιερείς μεταξύ αυτών ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΑρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους π. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος της ιδίας Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, καθώς και αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως.

DSC_7789 (Αντιγραφή) DSC_7792 (Αντιγραφή) DSC_7807 (Αντιγραφή) DSC_7813 (Αντιγραφή) DSC_7814 (Αντιγραφή) DSC_7817 (Αντιγραφή) DSC_7819 (Αντιγραφή) DSC_7821 (Αντιγραφή) DSC_7823 (Αντιγραφή) Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη DSC_7829 (Αντιγραφή) DSC_7832 (Αντιγραφή) DSC_7835 (Αντιγραφή) DSC_7837 (Αντιγραφή) DSC_7838 (Αντιγραφή) DSC_7840 (Αντιγραφή)

Παρεστησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Βουλευτές, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, Τοπικών Συλλόγων και Οργανισμών.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του δηλώνοντας συγκινημένος που ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε με τους πιστούς εχθές την εμπειρία του από τη γνωριμία με τον Άγιο, «διότι ο Όσιος Πορφυριος υπήρξε γνήσιος φίλος Ιησού Χριστού, άνθρωπος με ανυπόκριτη παρουσία και με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά θαυμαστό τρόπο ο Άγιος υπέδειξε αυτόν τον τόπο για να ανεγερθεί ο ναός του. «Και το σημείο αυτό», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, «θα αποτελεί ένα σημάδι στο δρόμο, για να δείχνει στους περαστικούς και στους ταξιδιώτες, τον αληθινό δρόμο που οδηγεί στην εμπειρία της αληθινής ζωής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά επεσήμανε, ότι «η Εκκλησία μπορεί να έχει εχθρούς, αλλά τους βλέπει όλους με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον της αγάπης, διότι προορισμός της είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στον Θεό».

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπος την Ύπατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους Αρχιερείς που προσήλθαν με χαρά να λάβουν μέρος στην τόσο σημαντική ημέρα αυτή για την Ιερά Μητρόπολη. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά για την πρόσκληση και για την τιμητική αυτή διάκριση και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με όλους τους Αρχιερείς, ενώ τόνισε πως αισθάνεται υπερηφάνεια και χαρά που όλοι έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. «Η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολο δρόμο» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «τα βάσανά μας θα συνεχίσουν και ίσως οι δυσκολίες να είναι περισσότερες, αλλά ας ακολουθήσουμε την συμβουλή του Αγίου Πορφυρίου που έλεγε, υπομονή και τα μάτια στραμμένα στον ουρανό».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως χρειάζεται η συνεργασία με τον ουρανό και στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους άρχοντες που βρίσκονταν στο ναό υπογράμμισε πως «καλά είναι τα συνέδρια και οι συμμετοχές, αλλά είναι ασπιρίνες που απλώς σταματούν για λίγο τον πόνο, δεν θεραπεύουν την ασθένεια. Χρειαζόμαστε αντισώματα. Είναι ώρα να σκεφτούμε όλοι και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Μην ψάχνουμε να επιρρίψουμε τις ευθύνες των δικών μας λαθών στους άλλους».

DSC_8217 (Αντιγραφή) DSC_8243 (Αντιγραφή) DSC_8251 (Αντιγραφή) DSC_8261 (Αντιγραφή) DSC_8281 (Αντιγραφή) DSC_8291 (Αντιγραφή) DSC_8292 (Αντιγραφή) DSC_8298 (Αντιγραφή) DSC_8301 (Αντιγραφή)

Τα Αναλογία του Ιερού Ναού κόσμησαν με τις παρουσία τους η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Χοράρχου κ. Ραφαήλ Ασδρέ.

DSC_8305 (Αντιγραφή) DSC_8312 (Αντιγραφή) DSC_8322 (Αντιγραφή) DSC_8324 (Αντιγραφή) DSC_8326 (Αντιγραφή)

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και στο Βυζαντινό Μουσείο της Επισκοπής της Λητής καθώς και στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λητής, όπου και τους περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού, ενώ τέλος στην Κεντρική Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, έγινε και η παρουσίαση του καινούργιου πονήματος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, το οποίο και φέρει τον τίτλο «ο Αυτοκρατορικός και Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης. Ο Ιερός Ναό των Ασωμάτων – Αγίου Γεωργίου Ροτόντα», στο οποίο και παρουσιάζεται η Ιστορία του σπουδαίου Ιερού Αυτού μνημείου της Ορθοδοξίας μέσα από την διεθνή και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

DSC_8333 (Αντιγραφή) DSC_8338 (Αντιγραφή) DSC_8341 (Αντιγραφή) DSC_8348 (Αντιγραφή) DSC_8345 (Αντιγραφή)

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα παρευρεθεί στην Εορτή Νεολαίας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με την συνεργασία του Γραφείου Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων όλων των ενοριών της επαρχίας.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

 

TOP NEWS