«Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων»

  • Dogma
λεχώνια

Μια ξεχωριστή έκθεση ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας,  «Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων» από τη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη, θα παρουσιαστεί στο κοινό στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στις 6.00 μ.μ., με την Έκθεση ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας, με θέμα: «Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων», από την συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη, στα Άνω Λεχώνια, ξεκινάει για τη φετινή χρονιά ο νέος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων  της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος».

Διπλός ο συμβολισμός, τόσο σε ότι αφορά την επιλογή του τόπου, αλλά και τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Η επιλογή των Λεχωνίων θέλει να σηματοδοτήσει την πρόθεση του φορέα να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις στην περιφέρεια και η έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφιών παλαιότερων εποχών να καταδείξει την προσπάθεια που θα γίνει και φέτος για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και  πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», θα εγκαινιάσει την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του κ. Άρη Παπαδόπουλου. Θέμα: «Τα Λεχώνια και οι Ναοί τους», ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσει την Συλλογή του, ο  ίδιος ο Συλλέκτη, Νίκος Μαστρογιάννης, ο οποίος καταθέτει:

-«Ανατρέχοντας την ιστορία, βρίσκουμε τα Λεχώνια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε μεγάλες δόξες!

Βασικός παράγοντας είναι η εύφορη πεδιάδα, αλλά και η εγκατάσταση του τραίνου του Πηλίου, τον Οκτώβρη του 1895. Με τον τρόπο αυτό, όλος ο παραγόμενος πλούτος της πεδιάδας,  έχει τη δυνατότητα να προωθηθεί στις αγορές. Όλες αυτές οι γραπτές και αφηγηματικές εικόνες, χρειαζότανε μια πιστοποίηση, και αυτή είναι «η φωτογραφία». -Άρχισα λοιπόν, σιγά – σιγά, να αναζητώ φωτογραφίες από πηγές και από τους συγχωριανούς μου, με αποτέλεσμα να συμπληρώνω το φωτογραφικό παζλ του χωριού».

Η έκθεση αποτελείται από 460 φωτογραφίες, αρκετά ντοκουμέντα και πειστήρια, και είναι κατανεμημένη στις παρακάτω ενότητες:

Ιστορία. Αρχαία Μεθώνη (λόφος Νεβεστίκι). Παλαιοχριστιανικές Εκκλησίες στα Πλατανίδια και Βυζαντινό Παλιόκαστρο.
Εγκαίνια γραμμής ΒΟΛΟΥ – ΛΕΧΩΝΙΩΝ, στις 11 Οκτωβρίου του 1895, και ο ρόλος που έπαιξε στη ζωή του χωριού το τραίνο.
Μεταξουργεία ΚΟΚΩΣΛΗ και ΚΟΥΤΟΥΠΗ
Συνεταιρισμός Παραγωγών (ΣΠΟΛΚ) 1917, με κονσερβοποίηση προϊόντων.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Οι λειτουργοί (Ιερείς, ψαλτάδες), οι υπηρετούντες αυτή (Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, νεωκόροι), Μυστήρια (Γάμοι , Βαφτίσεις), θρησκευτικές εξορμήσεις και προσκυνήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Εκπαίδευση. Δημοτικό Σχολείο, εξέλιξη των παιδιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, φούρνοι, ταβέρνες.
Όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό, συμπληρώνεται και από πολλά έντυπα ντοκουμέντα όπως:

Φ.Ε.Κ. 1892. Ίδρυση Δημοτικού Σχολείου.
Φ.Ε.Κ. 1917. Έγκριση του καταστατικού του Συλλόγου Παραγωγών (ΣΠΟΛΚ).
Πρωτότυπες ετικέτες προϊόντων κονσερβοποίησης.
Εντυπώσεις της Καλιρρόης Παρρέν (Εφημερίδα των κυριών), από την επίσκεψή της στο Δημοτικό Σχολείο, το 1895.
Όλα τα παραπάνω είναι μια μικρή περίληψη αυτών που μπορεί να αντικρύσει, ίσως και να μελετήσει όποιος επισκεφθεί την Έκθεση ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας, με θέμα: «Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων», από την συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων.

Επιπλέον να ακούσει για τις Εκκλησιές της περιοχής από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας, Άρη Παπαδόπουλο.

Η προσέλευση των ντόπιων, των φίλων της «Μαγνήτων Κιβωτού» και των ευαισθητοποιημένων πάνω στην τοπική μας ιστορία πολιτών, θα αποτελέσει τη μεγάλη ικανοποίηση του Συλλέκτη, των συντελεστών της εκδήλωσης και του ιερέα του Αγίου Αθανασίου, π. Δημητρίου.

 

TOP NEWS