Τα λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη Νέα Επίδαυρο

  • Dogma
αγίου λουκά

Τη μεγάλη τιμή να υποδεχτεί τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού έχει ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Επιδαύρου.

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού θα υποδεχτεί ο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Επιδαύρου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016.

Την ημέρα της υποδοχής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και παράκληση του Αγίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, το απόγευμα στις 17.00 Εσπερινός και στις 17.30 Ευχέλαιο.

Το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναχωρήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και παράκληση.

Ο Άγιος αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βόινο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου της Κριμαίας. Το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν ιδιόμορφο, καθώς ο πατέρας του ήταν ρωμαιοκαθολικός, ενώ η μητέρα του, αν και ορθόδοξη, περιοριζόταν σε καλές πράξεις χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Πολύ νωρίς μετακομίζουν στο Κίεβο. Στο Κίεβο ο Βαλεντίν αποφασίζει να σπουδάσει ιατρική. Παίρνει το πτυχίο του με άριστα το 1903 και παρακολουθεί μαθήματα Οφθαλμολογίας.

Σε όλους τους τόπους της εξορίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν σταματούσε να χειρουργεί και να θεραπεύει ασθενείς. Στο Γενισέισκ το 1924 επιχείρησε την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο. Κάποτε αναγκαζόταν να χειρουργεί με ένα σουγιά και αντί για ράμματα, χρησιμοποιούσε τρίχες από τα μαλλιά των ασθενών.

 

 

TOP NEWS