Τα θέματα που θα μπορούσαν να αναβάλουν τη Σύνοδο του 2016

  • Dogma

Οι απαιτήσεις των τοπικών Εκκλησιών και ιδιαίτερα αυτές της Εκκλησίας της Ρωσίας, φαίνεται πως αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα προς την επιτυχή υλοποίηση της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου του 2016 στην Κωνσταντινούπολη.
 

Λουδάρος Ανδρέας

Οι απαιτήσεις των τοπικών Εκκλησιών και ιδιαίτερα αυτές της Εκκλησίας της Ρωσίας, φαίνεται πως αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα προς την επιτυχή υλοποίηση της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου του 2016 στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εισήγηση του προς τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος παρουσίασε αναλυτικά τόσο τη θεματολογία όσο και την πορεία που ακολουθήθηκε μέχρι τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της συγκεκριμένης πανορθόδοξης Συνόδου, μισό αιώνα μετά την έναρξη των πρώτων προσυνοδικών συναντήσεων.

Ωστόσο ακόμη και τώρα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως η πολυπόθητη ενότητα θα επιτευχθεί. Μάλιστα ο κ. Χρυσόστομος δεν κρύβει την ανησυχία του πως ορισμένα από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και αναβολή.

«Εις την πορείαν όμως αυτήν προς πραγματοποίησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας, απητήθη αλλά και απαιτείται ακόμη πολύς κόπος και μόχθος, ενώ πολλά εκ των προβλημάτων τα οποία θα ανακύψουν, εκ της μεθόδου εργασίας και εις αυτό το τελευταίον στάδιον της προετοιμασίας, θα δημιουργήσουν αρκετά εμπόδια ή και θα παρατείνουν την χρονικήν περιοδον της προετοιμασίας, πέραν της προγραμματισθείσης, ενώ δύνανται να δυσχεράνουν και την όλην πορείαν προς την τελικήν έκβασιν της όλης προσπαθείας» γράφει χαρακτηριστικά στην εισήγηση του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Συμπληρώνει μάλιστα οτι «Επιπλέον τα δικαιοδοσιακά ήδη υφιστάμενα ενορθόδοξα διμερή ζητήματα τοπικών Εκκλησιών, η δυσκολία επιτεύξεως ομοφωνίας (consensus),εις πολλά σημεία εκ των προειρημένων Κειμένων και αι μεμονωμέναι αγκυλώσεις ή απαιτήσεις τοπικών Εκκλησιών είναι δυνατόν να αποτελέσουν προσκόμματα εις την όλην διαδικασίαν, εαν δεν λειτουργήσουν τελικώς και αναβλητικώς εις το όλον εγχείρημα»

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Η εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πλέον σύνθετη των τελευταίων ετών αφού παρουσίαζε την πορεία, τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των μεγαλύτερων προβλημάτων της Ορθοδοξίας τόσο στο εσωτερικό Της όσο και στις σχέσεις Της με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.

Αυτός που πήρε τον λόγο περισσότερο από όλους τους συνοδικούς συνέδρους αλλά κατά γενική ομολογία διαφώτισε την κατάσταση ήταν ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Ο μητροπολίτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της Διασποράς και της μη προωθήσεως του όπως όλα δείχνουν στην τελική φάση της προγραμματιζόμενης Συνόδου του 2016 ενώ επεσήμανε τις κύριες προβληματικές που έχουν αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερόθεο, αφού κάθε Εκκλησία θα έχει μια ψήφο θα πρέπει όλα τα κείμενα να έχουν εγκριθεί προηγουμένως από τις τοπικές Ιεραρχίες. Στο ίδιο σκεπτικό συμπλήρωσε πως από την στιγμή που συμφωνήθηκε να ληφθούν αποφάσεις με ομοφωνία, η όποια ενδεχόμενη άρνηση προκύψει θα έχει τον χαρακτήρα «βέτο». Ως εκ τούτου σημείωσε ότι οι Ιεράρχες που θα επιλεγούν ως η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Σύνοδο του 2016 θα πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένοι στα θεολογικά ζητήματα και απόλυτα ενημερωμένοι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Τόσο ο μητροπολίτης Ναυπάκτου όσο και οι περισσότεροι ιεράρχες που έλαβαν το λόγο τόνισαν την προβληματική που έχει αναπτυχθεί στον ορθόδοξο κόσμο με τις διάφορες Εκκλησίες που βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής είτε του Οικουμενικού πατριαρχείου είτε του Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Η σημαντικότερη ωστόσο αναφορά του κ. Ιερόθεου κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αφορούσε στην διγλωσσία που παρατηρείται γύρω από όλα αυτά τα θέματα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, άλλα λέγονται στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται οτι το «ΔΟΓΜΑ» τον προηγούμενο Μάρτιο είχε φιλοξενήσει εμπεριστατωμένο άρθρο του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στο οποίο ανέφερε αναλυτικά τη στάση του. Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

TOP NEWS