Τέλεση Θείας Λειτουργίας για μαθητές στη Μητρόπολη Άρτης

  • Dogma
μητρόπολη άρτης

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας στη Μητρόπολη Άρτης, υποδειγματική Θεία Λειτουργία για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του 3ου Λυκείου Άρτης.

Η τέλεση της υποδειγματικής Θείας Λειτουργίας για τους μαθητές στη Μητρόπολη Άρτης, πραγματοποιήθηκε κατόπιν παρακλήσεως του Καθηγητού Θεολόγου κ. Αποστόλου Κόρδα.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο κέντρο του Ι.Ναού, κατ’ οικονομίαν, ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής στα τελούμενα. Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε από τον π.Λεωνίδα Καραβάτσο, ενώ ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας π.Θεολόγος εξηγούσε στη διάρκεια της Λειτουργίας τους διαφόρους συμβολισμούς της καθώς και αποσπάσματα αυτής, με τη συμβολή μικρών βιβλίων που περιείχαν το πρωτότυπο κείμενο και την ερμηνευτική απόδοση του Μυστηρίου. Τέλος, η συμμετοχή των παιδιών επισφραγίσθηκε με τη μετοχή τους στο Ποτήριο της Ζωής.

Η Θεία Λειτουργία αποτελεί το κορυφαίο λατρευτικό γεγονός χριστιανικών Εκκλησιών, και μάλιστα των περισσοτέρων ανατολικών ομολογιών, το οποίο κορυφώνεται με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Ουσιαστικά αποτελεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, με τη διαμόρφωση που όρισε η Εκκλησία. Η Θεία Λειτουργία για τις ομολογίες που την τελούν, δεν αποτελεί απλώς μια κοινή προσευχή, αλλά μια Θεόδοτη απόδοση τιμών, ευχαριστιών και παρακλήσεων, με τη συμμετοχή των πιστών και των λειτουργικών πνευμάτων.

Σήμερα τελούνται 4 τύποι Θείων Λειτουργιών στην Ορθόδοξη εκκλησία:

Η Θεία Λειτουργία του Ιάκωβου του αδελφόθεου. Η Θεία λειτουργία του Ιακώβου, είναι η αρχαιότερη Θεία Λειτουργία, πάνω στην οποία βασίστηκαν όλες οι άλλες. Τελείται στις 23 Οκτωβρίου κάθε χρόνο και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου. Η Λειτουργική διαμόρφωση στηρίχτηκε στην αποστολική Θεία Λειτουργία, που αποδίδεται στον Ιάκωβο τον αδελφόθεο, αλλά αποτελεί και μια συνοπτικότερη απόδοση της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. Τελείται κατά κανόνα όλο το χρόνο με εξαίρεση τις ημέρες που έχουν οριστεί να τελούνται οι άλλες Θείες Λειτουργίες.

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Είναι προγενέστερη από του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Κρίνεται μεγαλοπρεπής, αλλά είναι ιδιαίτερα μακροσκελής. Τελείται δέκα φορές το χρόνο, δηλαδή του Αγίου Βασιλείου, την παραμονή των Χριστουγέννων, των Θεοφανίων, τις πέντε πρώτες Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο.

Η Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Η Λειτουργία Προηγιασμένων τελείται μόνο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

TOP NEWS