Τεμάχιο των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Κοζάνη

  • Dogma
κοζάνη

Η Κοζάνη θα έχει την ευλογία να υποδεχτεί τεμάχιο των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Το τεμάχιο των ιερών Λειψάνων των Αγίων ενδόξων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης θα φθάσουν από την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης, στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η μεταφορά του τεμαχίου των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης θα μεταφερθούν στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 6 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και στη συνέχεια θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού.

Τα ιερά Λείψανα θα παραμείνουν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως την Κυριακή 10 Απριλίου στον Ναό του Αγίου Νικολάου.

Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

κοζάνη

Επίσης, τα ιερά Λείψανα θα μεταφερθούν προς προσκύνηση και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σερβίων από τις 10 Απριλίου έως τις 13 Απριλίου 2016, καθώς επίσης και στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβενδού από τις 13 Απριλίου έως τις 14 Απριλίου 2016.

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Σχετικά με τον βίο τους γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη των Αγίων ιστορούνται με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ. Από μία ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη. Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960 μ.Χ.

Η Κάρα και το μεγαλύτερο μέρος των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στην Θερμή Μυτιλήνης. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικαλάου βρίσκονται στη Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Θέρμης Λέσβου, ενώ τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ειρήνης βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Θέρμης Λέσβου.

TOP NEWS