Θεία Λειτουργία για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Dogma

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2014, η μητρόπολη Πατρών, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, διοργάνωσε εορταστικές τιμητικές εκδηλώσεις.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2014, η μητρόπολη Πατρών, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, διοργάνωσε εορταστικές τιμητικές εκδηλώσεις.

Στον πανεπιστημιακό ναό των Τριών Ιεραρχών τελέσθηκε χθες θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος της ακολουθίας, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως κι αιωνίας μνήμης των ιδρυτών, κτητόρων, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού, φοιτητών και αποφοίτων του πανεπιστημίου Πατρών.

Στη θεία λειτουργία, συμμετείχε η πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ο αναπληρωτής πρύτανης, πρώην πρυτάνεις, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές του πανεπιστημίου.

Ο μητροπολίτης Πατρών, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο Πατρών «φάρο τηλαυγή και αειλαμπή, που από την πόλη των Πατρών εκπέμπει την πνευματική του ακτινοβολία στον ελληνικό και παγκόσμιο χώρο, έχοντας ως έμβλημά του και σφραγίδα του την μορφή του Απόστολου Ανδρέα επί του χιαστού σταυρού, σύμβολο διαχρονικής θυσιαστικής προσφοράς».

Ο κ. Χρυσόστομος είπε ακόμη ότι «η βάση της γνώσης δεν είναι η κοσμική σοφία, η οποία ως ανθρώπινη είναι πεπερασμένη, αλλά η κατά Θεόν σοφία η οποία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος για τον άνθρωπο και για την οποία αξίζει ν’ αγωνίζεται και να προσφέρει τα πάντα για να την αποκτήσει και να την κατακτήσει».

Επίσης, ο μητροπολίτης Πατρών επεσήμανε ότι «μόνο ένα πανεπιστήμιο που εκπέμπει φως, γνώση, αλήθεια, ζωή και χαρακτηρίζεται από τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, μια σχέση που δίνει νόημα στην επιστήμη, μόνο ένα πανεπιστήμιο που σέβεται τα ελληνικά γράμματα, υπηρετεί την ελληνική γλώσσα και σοφία, την ελληνική κι ορθόδοξη παράδοση και παιδεία, μόνο ένα τέτοιο πανεπιστήμιο που ελευθερώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά υπεύθυνη προσωπικότητα, θα βοηθήσει την Ελλάδα, το λαό μας ώστε να βρει το δρόμο του και να βαδίσει με συνέπεια κι υπευθυνότητα την ιστορική του πορεία».

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η μητρόπολη Πατρών, προκειμένου να υπηρετήσει πνευματικά και να προσφέρει αγάπη στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου, έχει ορίσει σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, κατηρτισμένο κληρικό, τον πατέρα Πέτρο Μποζίνη «ο οποίος με τη λειτουργική κι ιεροκηρυκτική του διακονία, μεταφέρει το μήνυμα της αλήθειας και της αγάπης της εκκλησίας στον πανεπιστημιακό χώρο», ενώ ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στο ΤΕΙ Πατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, τρία γεγονότα σημάδεψαν την τοπική εκκλησία καθώς και την ιστορία της πόλης. Η επανακομιδή της Κάρας του αγίου Ανδρέα από τη Ρώμη στην Πάτρα, η ίδρυση του πανεπιστημίου Πατρών το 1964 και η κοίμηση του διδασκάλου και ιεροκήρυκα της πόλης, πατρός Γερβασίου Παρασκευόπουλου.

Στις 19 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την οικεία μητρόπολη, αφιερωμένη στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 ετών από τη γέννησή του και σε συνδυασμό με την επέτειο των πενήντα ετών από την ίδρυση του πανεπιστημίου της πόλης. Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθούν από τον μητροπολίτη Πατρών οι διατελέσαντες πρυτάνεις του πανεπιστημίου.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

TOP NEWS