Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Δε θα πολιτικολογήσω- Όχι στο όνομα Μακεδονια- Δε θα παραδοθούμε!

  • Dogma
θεσσαλονίκης

Σε έντονα συγκινισιακή ατμόσφαιρα σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τελέστηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμιος, αναφορικά με το Σκοπιανό.

Ιεράρχες, Κληρικοί, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και λαός έδωσαν το παρών, την ώρα που ο  Μητροπολίτης Ανθιμος θέλησε να στείλει ισχυρά μηνύματα

Παρόντες  Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Φιλίππων Στέφανος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος, Ζιχνών Ιερόθεος, και Βρυούλων Παντελεήμων.

Από τον πολιτικό κόσμο οι Βσίλης Λεβέντης, ΑπόστολοςΤζιτζικώστας, Κώστας Ζουράρις, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Λαζαρίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Φράγκος Φραγκούλης.

Στην ομιλία του, ο φανερά φορτισμένος Μητροπολίτης Ανθιμος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δε θα πολιτικολογήσω. Το θέμα είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι οι Ελληνες. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των κυβερνόντων. Τόσο η σημερινή Θεία Λειτουργία όσο και η συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο έχει ως στόχο να διακηρύξουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Να διαδηλώσουν όλοι ότι η μία και μοναδική Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων. Οπου Μακεδονία ίσον είναι Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία. Ελλάδα, Μακεδονία και κάθε γεωγραφικό μέρος τείχη σε όσους μας επιβουλεύονται.

Εκφράζουμε «Όχι» στη ώρα των Σκοπίων, στην κυβερνητική ηγεσία, διότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον των πολιτών. Οι κυβερνώντες των Σκοπίων αποδείχθηκαν αγνώμονες προς την Ελλάδα. Δεν μπορεί να γνωρίζετε ιστορικά στοιχεία, αφού τότε ήσασταν ιστορικά ανύπαρκτοι. Οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Ελληνες, με γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία».

Με δυνατή φωνή που έτρεμε προσέθεσε: «Οχι το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων. Όχι και ποτέ. Δε θα παραδοθούμε. Ζούμε και πεθαίνουμε για την πατρίδα. Είμαι Πελοποννήσιος, αλλά εδώ θέλω να πεθάνω». Αναφορικά δε με το συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο ανέφερε: «Αν μπορείτε να πάτε στο συλλαλητήριο. Αν μπορέσω θα πάω κι εγώ».

Εν συνεχεία μίλησε και ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, που είπε: «Να μην επιτρέψουμε να σφετεριστούν την ιστορία και την ταυτότητα της Μακεδονίας. Διεκδικούμε το δίκαιο με ειρηνικά μέσα. Διεκδικούμε την αποκλειστικότητα της ταυτότητας της Μακεδονίας».

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

TOP NEWS