Τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης εόρτασαν στα Χανιά

  • Dogma
αγίας φιλοθέης

Στον υπόγειο Ναό, του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου Χανίων, του οποίου το κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία Φιλοθέη τελέστηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ανήμερα της εορτής της Αγίας Φιλοθέης, η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη.

Στη Θεία Λειτουργία στη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης συλλειτούργησαν ο οικείος εφημέριος  και προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο Πρωτ. Χρύσανθος Σταυρουλάκης, ο  Πρωτ. Ελευθέριος Βομβολάκης, ο Πρωτ. Γεώργιος  Πατεδάκης, ο Πρεσβ. Εμμανουήλ Πετράκης, ο Πρεσβ. Στυλιανός Σταγάκης, 0 Πρεσβ. Ιωάννης  Κουκουράκης και ο διάκονος Δημήτριος Δερμιτζάκης.

»Η Αγία Φιλοθέη ήπιε πολλές φορές το πικρό ποτήριο της αδικίας, ανέφερε στο κήρυγμα του ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας. Η Αγία Φιλοθέη περικοσμούνταν με περισσότερα χαρίσματα και παλαίσματα, με περισσότερες δοκιμασίες και δοκιμαζόταν στην Αγία Υπομονή, στην καρτερία όλων των δυσκολιών, αλλά κυρίως διέθετε αφοσίωση πολύ στο θέλημα του Θεού και αυταπάρνηση για τον εαυτό της. Η Αγία Φιλοθέη, μετά τον θάνατο των γονέων της αποφάσισε να γίνει Μοναχή, και έφτιαξε ένα πολύ μεγάλο μοναστήρι μετά από όραμα του Αγίου Ανδρέου, που σύμφωνα με τον βιογράφο, είχε κοντά της 150 περίπου μοναχές. Οι πρώην υπηρέτριες της, ήταν τώρα μοναχές της. Η μάνα των Αθηνών, η μάνα των μοναχών, τώρα έπρεπε να κοιτάξει την μάνα των πτωχών, την κάθε μάνα που δεν μπορούσε να βοηθήσει τα πτωχά της παιδιά. Και έγινε πτωχοκόμος, ιδρύοντας πτωχοκομείο, και έγινε ορφανοτρόφος ιδρύοντας ορφανοτροφείο, και έγινε καθηγήτρια πασών των τεχνών προσφέροντας γνώσεις στις μαθήτριες και στις τότε νέες Αθηναίες, σε όλα εκείνα τα εργόχειρα της εποχής.

Και ενώ όλα κυλούσαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και η Αγία Φιλοθέη ήταν αητός πνευματικής ζωής , εμπνέοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, ο Τούρκος κατακτητής που δεν άντεχε την παρουσία της Αγίας, την υπέβαλε σε μαρτυρικό θάνατο.

Αυτή την Αγία διάβασε, μελέτησε και από αυτήν εμπνεύστηκε και μία άλλη μοναχή, η μακαριστή Αμφιλοχία Κουφάκη, η οποία προσπάθησε το κομμάτι των Αθηνών της Αγίας Φιλοθέης, να το φέρει εδώ και να κάνει το κομμάτι του ουρανού και του Θεού εδώ στα Παχιανά, που κανείς δεν τα γνώριζε μέχρι εκείνη την εποχή και τώρα τα γνωρίζει όλη η Ορθοδοξία. Αυτό προσέφερε η μακαριστή Αμφιλοχία Κουφάκη, την συνέχεια του έργου της Αγίας Φιλοθέης».

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλοχίου Παπαγιαννάκη, συμπροσευχούμενων ιερέων και κόσμου.

 

TOP NEWS