Τιμή στην Διδώ Σωτηρίου από τον Δήμο Βύρωνα

  • Dogma
Βύρωνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στον προσφυγικό Βύρωνα η εκδήλωση «Ματωμένα Χώματα, Τραγουδιών Αρώματα» από τη Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής “Εν Ωδαίς” και τον Σύνδεσμο Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, με πρόεδρο τον Πάνο Τριγάζη, γνωστό για τη δράση του σε θέματα διεθνών σχέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέως του προσφυγικού ελληνισμού Διδώς Σωτηρίου καθώς και στα παιδιά των προσφύγων και τα ανένταχτα παιδιά με αφορμή την ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Η βραδιά τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Βύρωνα και μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Την αυλαία άνοιξε ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της βυζαντινής μουσικής για τη μουσική δημιουργία στην Ελλάδα του 20ου αιώνα.

020 123 197 212 237 241 281 315 337 417 421 445 484 486 501 518

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης απηύθυνε καλωσόρισμα ως οικοδεσπότης και παράλληλα τόνισε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη θεμάτων σχετικά με τις προσφυγικές καταβολές της πόλης. Ο χαιρετισμός στα ελληνικά από την φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Άγκυρας Imge Karagol ήταν ίσως η πλέον ευχάριστη νότα στην εκδήλωση. Συγκινητική η παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη, γιου της Έλλης Παππά και  του εξ’ Αμαλιάδας φωτισμένου ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ. Πολλά μηνύματα ταυτόχρονα υπέρ της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης των προσφύγων, της ειρήνης και φιλίας των λαών. Στης διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν κατάλληλα επιλεγμένα αποσπάσματα από το ομώνυμο λογοτέχνημα «Ματωμένα Χώματα» όπως και ιδιαίτερες μικρασιάτικες μελωδίες και σκοποί ερμηνευμένες από μαθητές και καθηγητές της Σχολής “Εν Ωδαίς” υπό την καθοδήγηση του Γεωργίου Ντόβολου.

5983_matomenadimarxos 5982_matomena

Στη συναυλία συμμετείχαν και τιμήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς οι Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα για την πολυετή δράση τους στο παραδοσιακό τραγούδι. Την πλακέτα απέδωσε ο ανιψιός της Διδώς Σωτηρίου, Νίκος Μπελογιάννης αφού πρώτα αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και στο έργο της συγγραφέως. Ακόμα συμμετείχαν  το Κέντρο Χορού και Πολιτισμού Πολυμήλη από την όμορη Καισαριανή μαζί με χορευτική ομάδα του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως  Σωτήρος Βύρωνα. Η παράσταση έκλεισε συγκινώντας βαθιά με τα λόγια της Συγγραφέως: «Καρσί ήτανε ίσαμε χτες η πατρίδα μας!  Ας μη μας κρατάει κακία που την ποτίσαμε μ’ αίμα.  Ανάθεμα στους αίτιους!»

TOP NEWS