Την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος στον Αλμυρό

  • Dogma
αλμυρό

Επίσημη επίσκεψη στον Αλμυρό θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 24/10 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β΄, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, με την ευκαιρία των Εγκαινίων του Ιεραποστολικού Κέντρου «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό.

Ο κ. Ιερώνυμος θα αφιχθεί στην πόλη στις 7.00 μ.μ. και η επίσημη υποδοχή του θα πραγματοποιηθεί στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, τον Δήμαρχο της πόλης κ. Δημήτριο Εσερίδη, τις Αρχές και τον λαό του Αλμυρού.

Αμέσως μετά, θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία επί τη ελεύσει του Μακαριωτάτου, στο τέλος της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος θα προσφωνήσει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος θα αντιφωνήσει.

Θα ακολουθήσει η καθιέρωση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιεραποστολικού Κέντρου.

Το Ιεραποστολικό Κέντρο Αλμυρού αποτελεί ένα αυτοτελές Ίδρυμα, Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 2006 ως «Διακονία Αγάπης» από τον ζήλο των τότε εφημερίων του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Αλμυρού, και τη στήριξη μιας αρκετά μεγάλης ομάδας Αλμυριωτών, με σκοπό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό. Διοικείται από πενταμελές Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού.

Η αρχική του δραστηριότητα ήταν να συμπεριλάβει στους κόλπους του και να διευρύνει το πολύτιμο έργο που επιτελούσε το μέχρι τότε «Σπίτι Γαλήνης», σιτίζοντας καθημερινά απόρους και εν ανάγκη ευρισκομένους σε όλη την επαρχία Αλμυρού. Όλη αυτή η φιλανθρωπική προσπάθεια γιγαντώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν με διανομή πια 2550 ολοκληρωμένων ατομικών γευμάτων μηνιαίως, μέριμνα για ένδυση και υπόδηση, κάλυψη αναγκών σε στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποστήριξη μαθητών, νοικοκυριών, ανέργων. Οι εθελοντές που υλοποιούν καθημερινά αυτή την προσπάθεια ξεπερνούν τους 80 και είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης ο πενιχρός, αλλά συν Θεώ ποτέ ελλειμματικός προϋπολογισμός του Κέντρου, δεν επέτρεψε την υλοποίηση πολλών από τους καταστατικούς σκοπούς του και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συντηρήθηκαν μόλις υποτυπωδώς το 2011, με εξαίρεση το χώρο του μαγειρείου που εξοπλίστηκε επαγγελματικά.

Σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Δαπάνη ευλαβών δωρητών, αναδιαμορφώθηκε ο χώρος του Ιδρύματος, που φιλοξενεί πια και μια ζεστή αίθουσα συνάξεων ικανή να στεγάσει και τους 31 τον αριθμό σκοπούς του Ιεραποστολικού Κέντρου.

Ο λόγος ύπαρξης και δράσης του Ιδρύματος είναι διττός:

Ο πρώτος άξονας δραστηριότητας καλύπτει ανάγκες συντοπιτών μας βασικές, αυτές της επιβίωσης και της συντήρησης, και φιλοδοξεί να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο στη διατήρηση ή επανένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι εθελοντικές ομάδες, που υπάρχουν και οι νέες που συστήνονται, ενεργούν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής προσφοράς, με τη συνδρομή επιστημόνων.

Ο δεύτερος άξονας δραστηριότητας φιλοδοξεί να καλύψει ανάγκες επιμόρφωσης, πνευματικής συνδιάλεξης, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης  και προ παντός αποτελεί έναν χώρο ανοικτό για όλους. Το αρχονταρίκι του Ιδρύματος είναι φιλόξενο και μπορεί εκεί να συναντήσει κανείς τόσο νεανικές συντροφιές όσο και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με όρεξη και διάθεση για πνευματική προκοπή.

Μέσα από τις ομάδες εθελοντισμού, την έμπρακτη αγάπη για τον οποιαδήποτε συνάνθρωπο, τη συνδρομή στην ανάγκη και τον πόνο, τις συνάξεις, τις Σχολές και τις εκδηλώσεις του Κέντρου, ευελπιστούμε να αποπνεύσουμε έναν αέρα φρέσκο και πλούσιο σε πνευματικό οξυγόνο στην επαρχία μας.

TOP NEWS