ΤΙΡΥΝΘΑ: Οι κρατούμενοι τίμησαν τον Άγιο Γεράσιμο

  • Dogma

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε  η ανακομιδή του Άφθαρτου σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στην Αργολίδα όπου ο Άγιος τιμάται όλως ιδιαιτέρως . Στο ομώνυμο και μοναδικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στο κατάστημα των αγροτικών φυλακών στην Τίρυνθα Αργολίδας , αλλά και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους ,όπου η κοινότητα των εν Κεφαλληνία Αργείων o Άγιος Γεράσιμος τιμάται με κάθε λαμπρότητα.

 

Στο πανέμορφο εκκλησάκι στην Τίρυνθα ,που την φροντίδα του έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των αγροτικών  φυλακών,   τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, πλαισιωμένος από τους ιερείς πατέρα Γεώργιο και πατέρα Ιωάννη Μυτροσίλη. Στο τέλος του Αρχιερατικού εσπερινού ακλούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου μέσα στο σωφρονιστικό  κατάστημα .

 

Χαρακτηριστικό της λιτανείας είναι η συμμετοχή από κοινού των  κρατουμένων  καθώς και των υπάλληλοι των φυλακών .Το σωφρονιστικό κατάστημα φτιάχτηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια  το 1829.

 

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στο Αργος ,κάθε χρόνο με κάθε ευλάβεια οι Κεφαλλονίτες τελούν προς τιμή του Αγίου τους πανηγυρικό εσπερινό με αρτοκλασία. Φέτος τονεσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, πλαισιωμένος  από  ιερείς από την πόλη του Άργους, καθώς και τον πατέρα Γεώργιο Σελλή ,πρόεδρο του ΙΣΚΕ.

 

{gallery}22{/gallery}

 

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικογένεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής.

 

Στα 20 χρόνια του αποφάσισε ναπάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Η εποχή της Ενετικής κυριαρχίας είναι δύσκολη και από θρησκευτική άποψη καθώς η καθολική εκκλησία προσπαθεί νααποκτήσει πιστούς από τον ντόπιο πληθυσμό. Ο Άγιος Γεράσιμος αποφασίζει να πάει στη Κεφαλονιά. Ασκητεύει πάλι σε σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι.

 

Στο σπήλαιο έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες οπότε αποφασίζει να εγκατασταθεί στη περιοχήτων ομαλών στους πρόποδες του Αίνου και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Εκεί αρχίζουν να συρρέουν οι πιστοί για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Στη περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκλήσι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο παραχώρησε στον Άγιο Γεράσιμο μαζί με τα γύρω κτήματα, ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος το 1561.

 

Ο Άγιος ιδρύει μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ με την άδεια και την ευλογία του επίσκοπου του νησιού Παχώμιου Μακρή. Από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Μετά από αίτηση του το πατριαρχείο θέτει η μονή υπό την υψηλή του προστασία. Ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε στις 15Αυγούστου την ίδια μέρα με την αγαπημένη του Παναγία.

 

Στις τελευταίες του στιγμές στην επίγεια ζωή του ήταν κοντά του όπως αναφέρει η παράδοση, ο πατέρας Ιωαννίκιος, ο πατέρας Γερμανός και η ηγουμένη Λαυρεντία. Οι ιερείς ντύνουν τον άγιο με τα άμφια τα οποία φέρει μέχρι σήμερα και μετά από κατανυχτική εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κεφαλληνίας Φιλόθεος ο Λοβέρδος, ενταφιάζουν το σώμα του Άγιου Γεράσιμου δίπλα και μέσα στον νότιο τοίχο του Ναού.

 

Η πρώτη ανακομιδή του σώματος του Αγίου Γεράσιμου έγινε 2 χρόνια και 2μήνες μετά την κοίμηση του, στις 20 Οκτωβρίου του 1581. Οι Ενετοί όμως θορυβημένοι από την αφθαρσία του σώματος του ζήτησαν να ταφεί ξανά ώστε να συμπληρωθούν τα 3 χρόνια. Η δεύτερη ανακομιδή του σώματος γίνεται μετά από 6μήνες και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γι αυτό το λόγο θεσπίστηκε η κυριώνυμος εορτή του Άγιου Γεράσιμου στις 20 Οκτωβρίου και όχι στις 15 Αυγούστου. Αργότερα όμως οι χριστιανοί γιόρταζαν τη μνήμη του και στην κοίμηση της Θεοτόκου όχι όμως στις 15 για να μην επισκιαστεί η κοίμηση της Παναγίας, αλλά στις 16Αυγούστου.

 

Η ανακήρυξη της αγιότητας του οσίου Γερασίμου έγινε το 1622

TOP NEWS