Το «Έθιμο της αγάπης» στον Τριπόταμο της Ιεράς Νήσου Τήνου

  • Dogma
αγάπης

Ανήμερα των Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε και φέτος το παραδοσιακό «έθιμο της Αγάπης» στο χωρίο Τριπόταμος της ιεράς νήσου Τήνου.

Με την ευλογία του  Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β’, το «‘Εθιμο της αγάπης» ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι με τη  λιτανεία της εικόνας της Χριστού Γεννήσεως σε όλο το χωριό. Ακολούθως,  στην ενοριακή αίθουσα του Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου παρετέθη παραδοσιακή τράπεζα, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της εικόνος της Χριστού Γεννήσεως, δηλαδή της ανάληψης συγκεκριμένων ενοριακών υποχρεώσεων από τον «Κάβο».

Συμμετείχαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, η οικογένεια του οποίου είχε την ευλογία να διακονήσει την παράδοση αυτή τη χρονιά που πέρασε, ο Εφημέριος του χωριού και Κληρικοί του νησιού, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Κάβος», ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Άγιος Τρύφων», οι Επίτροποι του Ναού, οι Ιεροψάλτες και οι ενορίτες του χωριού. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος προ της παράδοσης του «Κάβου» στην επόμενη οικογένεια απηύθυνε τον λόγο ερμηνεύοντας το «Έθιμο της αγάπης» και αφιέρωσε χάριν ευλαβείας, σεβασμού και ευγνωμοσύνης, ασημένιο Δισκοπότηρο μετά ιερού Δισκαρίου, Αστερίσκου, Λόγχης και Λαβίδος προς τον Ενοριακό Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου, καθώς και επιστήθιο Σταυρό προς τον Εφημέριο του χωριού π. Σπυρίδωνα Φώσκολο.

Ακολούθως ευχαρίστησε την πρεσβυτέρα Κερασούλα Φανερού και τους κατά σάρκα συγγενείς του Ευαγγελία Αλβέρτη του Κωνσταντίνου και Μαρούλα Αλβέρτη του Κωνσταντίνου, προσφέροντάς τους μικρά ευλογία, οι οποίες είχαν την όλη φροντίδα της διακονίας, τους μαγείρους Κωνσταντίνο Αλβέρτη του Μοδέστου και Ευάγγελο Μπον του Δημητρίου καθώς και τις γυναίκες του χωριού για την πολύτιμη βοήθειά τους και όσους προσέφεραν κατά την παράδοση τα αναγκαία δια την τράπεζα.

Τον νέο «Κάβο» ανέλαβαν τα παιδιά του Αντωνίου Χατζίρη του Φραγκούλη, Ευάγγελος Παλαμάρης και η σύζυγός του Μαριέτα Χατζίρη του Αντωνίου. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν κατά παράδοση ο ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Σιώτος και ο κ. Δημήτριος Σιώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών «Ο Άγιος Τρύφων». Σε όλους τους παρισταμένους διενεμήθη ως ευλογία, μικρά εικόνα της Χριστού Γεννήσεως.

TOP NEWS