Τοπική Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις τιμησαν την Παναγία στη Σπάρτη

  • Dogma

Τα Εισόδια της Θεοτόκου τίμησε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 η Εκκλησία και παράλληλα εόρτασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε Δοξολογία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου τίμησε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 η Εκκλησία και παράλληλα εόρτασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε Δοξολογία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Ακολούθησε ομιλία από Αξιωματικό του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τον άρρηκτο δεσμό της Ορθόδοξης Πίστης και ιδιαίτερα της Μεγαλόχαρης με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Παράλληλα επισήμανε σημαντικές ιστορικές επιτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδεικνύουν τη διαχρονική γενναιότητα και αυταπάρνηση του έμψυχου δυναμικού τους.

Με την ολοκλήρωσή της Δοξολογίας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μίλησε για τη σπουδαιότητα του διπλού εορτασμού, ενώ ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει, όπως μέχρι σήμερα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία μας.

Στη Δοξολογία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κύριοι Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Σκορδάς συνοδευόμενος από αξιωματικούς του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε σε Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Πορταϊτισσας στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης, το οποίο αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σημασία και τους συμβολισμούς της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του προέτρεψε κάθε Χριστιανό να εμπιστευτεί τα κλειδιά της καρδιάς και της ζωής του στην Παναγία μας, που εκτός από Θεομήτωρ είναι και Μητέρα όλων μας έχοντας πάντα ανοικτή τη στοργική αγκαλιά της, για να μας παρηγορήσει και να μας καθοδηγήσει.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του, Μακαριστού Μητροπολίτη Ιεροθέου Κυριαζόπουλου, ο οποίος ήταν μέλος της Αδελφότητας της Ι.Μ Ιβήρων. Ακολούθως, στο αρχονταρίκι, μαζί με το καθιερωμένο κέρασμα, η Χορωδία της Ενορίας Τσεραμιού με επικεφαλής τον εφημέριο του χωριού π. Παναγιώτη Λάτση επεφύλαξε μία έκπληξη στον Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, αφού παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία τραγούδια αφιερωμένα στην Μεγαλόχαρη. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη της Χορωδίας για την όμορφη πρωτοβουλία και τους διηγήθηκε τρεις ιστορίες από το Άγιο Όρος, που αποδεικνύουν την ενεργό παρουσία και βοήθεια της Παναγίας στη ζωή μας, όταν την επικαλεστούμε με βαθιά πίστη και μετάνοια.

TOP NEWS