Υποδοχή Λύθρου Αγίου Δημητρίου στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στη Χρυσαυγή

  • Dogma
αγίου δημητρίου

Το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου και μέσα στο πλαίσιο των εορτίων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, προς τιμήν των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Δημητρίου του Μυροβλύτου και του μαθητού και αθλητού αυτού Νέστωρος, του και Συμπολιούχου της επαρχίας ημών, εκομίσθει εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χρυσαυγής, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Λύθρον το οποίο περιέχει Χώμα και Αίμα του Αγίου Δημητρίου.

Η υποδοχή του Λύθρου του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως της Χρυσαυγής και εν συνεχεία κλήρος και λαός υπό της συνοδείας έφιππων ανδρών, κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Ναό όπου και ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Δευτέρας, της Μεγάλης Εβδομάδας του Αγίου Δημητρίου.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε προς το παριστάμενο ευσεβές εκκλησίασμα το οποίο προσήλθε ευλαβικά για να προσκυνήσει και να λάβει την χάρη και την ευλογία του Αγίου και Πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, ομίλησε περί της τιμής του Αγίου Δημητρίου στην Αποστολική πόλη των Θεσσαλονικέων, από την περίοδο της διδασκαλίας και του μαρτυρίου του μέχρι και σήμερα, κάνοντας λόγο για τον Χριστομίμητο Βίο και το Μαρτύριο Του, με το οποίο και ομολογεί το «Ιησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην λεγομένη Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου και στους υπέροχους ύμνους που ακούγονται αυτή την περίοδο (έργο του Αγίου Συμεώνος Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης), καθώς και στους λόγους όπου καθιερώθηκε αυτός ο εορτολογικός κύκλος που περιέβαλλε την εορτή του μάρτυρος, η οποία και έχει έναν πασχάλιο χαρακτήρα, διαμορφωμένο κατά το πρότυπο των εορτών και των ακολουθιών της περιόδου του Πάσχα.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε ότι όλοι θα πρέπει να στερεωθούμε και να στηριχθούμε πάνω στην αληθινή Πίστη που μας δίδαξε με το παράδειγμα του ο Άγιος Δημήτριος, και η οποία και μας δίδει την δυνατότητα να ξεπερνούμε τα εμπόδια της ζωής και να μην κολλάμε ή να παγιδευόμαστε στις παγίδες της καθημερινότητας και της εποχής.

Όταν κανείς έχει το γενναίο φρόνιμα της Πίστεως, τότε μπορεί να ξεπερνά τα πάντα και να βαδίζει εκ του ασφαλούς, συντρίβοντας του «Λυαίους», διότι όπου υπάρχει η δύναμη της Πίστεως οι «Λυαίοι», όσο φοβεροί και αν είναι, στο τέλος καταπίπτουν.

TOP NEWS