Υποδοχή τίμιας Κάρας Αγίου Ελευθερίου στη Μυτιλήνη

  • Dogma
μυτιλήνη

Η ετήσια πανήγυρη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου, γιορτάστηκε ιδιαίτερα και φέτος στον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή Ναό του, στη Μυτιλήνη.

Με τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνος, μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, η Τίμια Κάρα του Αγίου Ελευθερίου του Θαυματουργού!

μυτιλήνη

Την Παρασκευή 13 Μαΐου το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. έγινε η Υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου στα προπύλαια του Ναού του Αγίου Θεράποντος και στη συνέχεια ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ, Μηθύμνης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, πρ. Αυλώνος κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και Ζιχνών κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, με την συμμετοχή του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου μας π. Ιακώβου Καραμούζη, υπέρ τριάκοντα κληρικών και πολυαρίθμων πιστών! Την κύρια ημέρα, Σάββατο 14 Μαΐου, τελέστηκε πολυαρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

μυτιλήνη

Την Τιμία Κάρα του Αγίου Ελευθερίου, μετέφερε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μετά τη σύντομη και ζεστή προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, το θείο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ζιχνών, ενώ στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία μίλησε ο Άγιος πρ. Αυλώνος. Την Κυριακή 15 Μαΐου, το πρωί, κατά τη Θεία Λειτουργία και τα καθιερωμένα Μνημόσυνα των αειμνήστων Ευεργετών και των υπό των Τούρκων σφαγιασθέντων Ελλήνων συμπατριωτών μας στις 27 Μαΐου του 1821, λειτούργησε και μίλησε γλαφυρά και υπέροχα ο π. Βησσαρίων. Αναφέρθηκε στον «θείο έρωτα» που είχαν οι Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες και οι Άγιοι Κηδευτές του Ιησού Νικόδημος και Ιωσήφ, καθώς και οι δύο Άγιοι Ιερομάρτυρες Θεράπων και Ελευθέριος. Ένα «θείο έρωτα» που φέρνει την «τόλμη της ομολογίας» και που οδηγεί ως και το Μαρτύριο. Έκλεισε την θαυμάσια και συγκινητική ομιλία του με τη φράση: «Είμαστε με τον Χριστό, όχι γιατί δεν μπορούμε χωρίς τον Χριστό, αλλά γιατί δεν θέλουμε να ζούμε χωρίς Χριστό»!

μυτιλήνη

Το όλο πρόγραμμα της εορτής και της υποδοχής της Τιμίας Κάρας, περιλάμβανε και άλλες ιερές ακολουθίες, όπως Παρακλήσεις στους δύο Αγίους, Μικρό Απόδειπνο και Χαιρετισμούς στους Αγίους, Ιερό Ευχέλαιο και Ιερή Παράκληση για τη Μαθητιώσα Νεολαία, λόγω των επικείμενων εξετάσεων.

μυτιλήνη

Κατά την πανήγυρη μας φέτος τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του Αιδεσ. π. Ευστρατίου Γιουσμά και η χορωδία του Ιεροψάλτου του Ναού κ. Μιχάλη Καπάνδαη.

Οι Ιερείς του Ναού

π. Αθανάσιος Γιουσμάς

π. Ευστράτιος Κομνηνός

TOP NEWS