Σαν σήμερα 03 Δεκεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 03 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Σοφονίου. Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†1659). Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου,Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου. Μωυσέως του οικονόμου, Θεοδώρου του εν Αλεξανδρεία. Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος (†1813). Οσίων Θεοδούλου, Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού», και Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 03 Δεκεμβρίου:
1775 Η αμερικανική σημαία ανυψώνεται για πρώτη φορά στο πλοίο «Άλφρεντ».

1818 Το Ιλινόι γίνεται η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1822 Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Παλαμήδι. Οι Τούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

1854 Εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 30 νεκρούς. Οι χρυσωρύχοι δέχονται επίθεση από στρατιώτες και αστυνομικούς. Το περιστατικό, θα μείνει γνωστό ως «Eureka Stockade».

1868 Ο φιλέλληνας Γουίλιαμ Γκλάντστοουν (Γλάδστων) γίνεται πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες.

1906 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο.

1910 Τα πρώτα φώτα από νέον ανάβουν στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Παρισίων. Είναι δημιουργία του γάλλου μηχανικού Ζορζ Κλοντ.

1912 Η Ναυμαχία της Έλλης: Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό <<Αβέρωφ>>, καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1922 Η πρώτη ταινία με το σύστημα «τεχνικόλορ» προβάλλεται στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης. Τίτλος της: «The toll of the sea».

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), έπειτα από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.

1944 Δεκεμβριανά: Το ΕΑΜ συγκροτεί παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Παίρνουν μέρος 500.000 λαού. Οι διαδηλωτές δέχονται καταιγισμό πυρών από το Αρχηγείο της Αστυνομίας (Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας). Η πρώτη σφαίρα πέφτει από βρετανούς στρατιώτες. Σκοτώνονται 28 άτομα και τραυματίζονται 148. Η σύγκρουση των «Δεκεμβριανών» θα διαρκέσει 33 ημέρες και θα αφήσει πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εγκλήματα ανείπωτης φρίκης.

1946 Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του νεοσύστατου ΟΗΕ τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, «δια παροχήν βοηθείας προς τους συμμορίτας».

1947 Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1952 Στην Τσεχοσλοβακία, εκτελούνται με την κατηγορία της προδοσίας ο πρώην πρωθυπουργός Σλάνσκι και 11 ακόμα άτομα.

1963 Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονται δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1967 Ο δρ. Κρίστιαν Μπάρναρντ γράφει ιστορία, επιχειρώντας την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Κέιπ Τάουν. Με την ευκαιρία αυτή, η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί «Παγκόσμια Ημέρα των Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς».

Την ίδια μέρα, οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου- Τσαγλαγιαγκίλ.

1969 Οι παραγωγοί του μιούζικαλ «Ιησούς Χριστούς Υπέρλαμπρο Άστρο» προσφέρουν το ρόλο του Χριστού στον Τζον Λένον.

1971 Ξεσπά νέος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές.

1984 Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Μποπάλ της Ινδίας. Μεγάλη ποσότητα ισοκυανικού μεθυλίου διαρρέει από το εργοστάσιο της αμερικάνικης εταιρίας Union Carbide με αποτέλεσμα 8.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τις πρώτες 3 μέρες μετά το ατύχημα, 25.000 μέχρι σήμερα και 120.000-150.000 χρόνια ασθενείς.

1992 Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Aegean Sea προσαράζει την ώρα που μπαίνει στο λιμάνι της La Coruna στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 80.000 τόνοι αργού πετρελαίου απειλώντας την περιοχή με τεράστια οικολογική καταστροφή.

1997 Με την ιδιότητα του υπουργού Αθλητισμού της Βραζιλίας, ο Πελέ επισκέπτεται το Λονδίνο και χρίζεται επίτιμος Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

2005 Ο 32χρονος βραζιλιάνος ολυμπιονίκης της ιππασίας στην υπερπήδηση εμποδίων Αλβάρο «Ντόντα» Αφόνσο ντε Μιράντα Νέτο παντρεύεται την Αθηνά Ρουσέλ Ωνάση στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Σαν σήμερα το 1596 γεννήθηκε ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής έγχορδων οργάνων, Νικολό Αμάτι, το 1857 ο πολωνικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντ («Ο Λόρδος Τζιμ» και «Η Καρδιά του Σκοταδιού», πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα»), το 1911 ο Ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι, Νίνο Ρότα, το 1960 οι Αμερικανίδες ηθοποιοί Ντάριλ Χάνα και Τζούλιαν Μουρ και το 1965 η Γερμανίδα πατινέρ Καταρίνα Βιτ, με Ολυμπιακά μετάλλια σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και καριέρα στο Χόλιγουντ.

Την ίδια μέρα το 1888 πέθανε ο Γερμανός βιομήχανος Καρλ Τσάις, που κέρδισε παγκόσμια φήμη ως κατασκευαστής οπτικών οργάνων, το 1894 ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ), το 1919 ο Γάλλος ζωγράφος, Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ και το 1988 ο λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς.

TOP NEWS