Άγιος Κυπριανός: Εορτάζει στις 02 Οκτωβρίου

  • Dogma
κυπριανός

Σήμερα, πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, επιτελείται σύναξη πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων. Η ζωή όλων των Αγίων που γεννήθηκαν ή έζησαν και έδρασαν ή μαρτύρησαν στην πατρίδα μας, Αποστόλων, Ιεραρχών, Ασκητών, και μαρτύρων στα 2.000 χρόνια βίου της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, αποδεικνύει και μαρτυρεί πανορθόδοξα και πανχριστιανικά τον πνευματικό θησαυρό και τη θρησκευτική κληρονομιά της πατρίδας μας, τόσο για τη δική μας ωφέλεια και σωτηρία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού και Ιουστίνης της Παρθενομάρτυρος. Ακόμη, τιμούμε τον άγιο Θεόφιλο, που υπερασπίστηκε με σθένος τις ιερές εικόνες την περίοδο της εικονομαχίας, και τον άγιο νεομάρτυρα Γεώργιο, που μαρτύρησε το 1794 μ. Χ. στο Καρατζασού, της Μ. Ασίας, περήφανος για τη χριστιανική του πίστη. Ο άγιος Κυπριανός, από την Αντιόχεια της Συρίας, ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο χριστιανισμό όταν δοκίμασε να υποτάξει  την πίστη της Ιουστίνης, και δεν τα κατάφερε.

Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, πίστεψε τελικά πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο το 250 μ.Χ. επί βασιλείας Δεκίου.

Πολλοί συνάνθρωποί μας, ενδεχομένως από λανθασμένη πληροφόρηση, καταφεύγουν σε μαγείες, σε καταστροφικές λατρείες και σε ανορθόδοξες μεθόδους για να επιτύχουν τις μάταιες επιθυμίες τους, αγνοώντας πως η ψυχή του ανθρώπου είναι το πολυτιμότερο θεϊκό δώρο.

Όλως ιδιαιτέρως σήμερα, και λόγω της συνάξεως πάντων των εν Κύπρω Αγίων ανδρών και γυναικών να υπενθυμίσουμε, αγαπητοί μας, ότι αν η πατρίδα μας ονομάζεται «νήσος των αγίων», είναι γιατί έζησαν εδώ άνθρωποι ευλαβείς, με φόβο Θεού (με δέος), που αγωνίστηκαν και αναδείχτηκαν με τις πνευματικές τους αρετές άξιοι του ακτίστου φωτός, όπως και οι Άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη.

Εξάλλου, σε κάθε βήμα μας, στο αγιασμένο νησί μας,  βρισκόμαστε ενώπιον ιερών προσκυνημάτων, θαυματουργών εικόνων και  λειψάνων Αγίων, που μέσω αυτών ευεργετηθήκαμε και ευεργετούμαστε καθημερινά. Καλούμαστε, κληρικοί και λαϊκοί, να βιώνουμε με ευλάβεια και ευθύνη όλες τις δωρεές του Θεού και να τις μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενεά της πατρίδας μας. Οι νέοι κατεξοχήν σήμερα μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν και να βιώνουν εμπειρικά αυτές τις δωρεές του Θεού.

Σήμερα πανηγυρίζει το ιερό προσκύνημα του Αγίου Κυπριανού στο Μένοικο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS