Άγιοι Παύλος και Ιουλιανή: Εορτάζουν στις 4 Μαρτίου

  • Dogma
άγιοι Παύλος και Ιουλιανή

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τους αγίους Παύλο και Ιουλιανή.

Οι άγιοι Παύλος και Ιουλιανή διέπρεψαν μεταξύ των νέων της εποχής τους, με την σταθερότητά τους, τις φωτεινές γνώσεις τους και με την καθαρή ζωή τους.

Έτσι, αναδείχθηκαν από τα λαμπρότερα σεμνώματα της χριστιανικής Εκκλησίας στην Πτολεμαΐδα και παραδείγματα ζωντανά για τη νεολαία της εποχής τους, αλλά και κάθε εποχής. Η αγωνιστικότητα αυτή όμως, προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών και κατήγγειλαν τα δύο αδέλφια στον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, ο οποίος μη μπορώντας και αυτός να κλονίσει την πίστη τους, διέταξε να βασανιστούν σκληρά, έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό θα τους άλλαζε την πίστη και θα πρόδιναν το ιερό Ευαγγέλιο. Αντίθετα, οι μάρτυρες Παύλος και Ιουλιανή λάμβαναν περισσότερη χάρη και δόξα από το Άγιο Πνεύμα. Και ενώ οι δήμιοι, Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος, τους βασάνιζαν, θαύμασαν τόσο την ψυχική τους ανδρεία, ώστε ομολόγησαν και οι ίδιοι τον Χριστό, με αποτέλεσμα να μαρτυρήσουν λαμβάνοντας το αμαράντινο στεφάνι της δόξης του Τριαδικού Θεού.

Τέλος, οι νέοι δήμιοι, αφού έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες τα σώματα των αδελφών Παύλου και Ιουλιανής, και είδαν ότι και πάλι τα δύο αδέλφια έμεναν αμετακίνητα στην πίστη τους, τους αποκεφάλισαν.

Τα δύο αδέλφια, μάρτυρες της αληθινής πίστης, παραμένουν, ιδιαίτερα σήμερα, παράδειγμα προς τους νέους που ποθούν να παραμένουν σταθεροί και ανδρείοι απέναντι σε κάθε πρόσκαιρη απειλή και δοκιμασία του βίου τούτου.

Σήμερα η Εκκλησία προτρέπει τους πιστούς σε αυστηρή νηστεία.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS