Άγιος Πολύδωρος: Εορτάζει στις 03 Σεπτεμβρίου

  • Dogma
Άγιος Πολύδωρος

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Ανθίμου  επισκόπου Νικομήδειας (†302), Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας και του Νεομάρτυρος Πολυδώρου  Νέας Εφέσου του Κυπρίου (†1794).

Ο άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε τον 18ο αιώνα στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Τρυπιώτη. Ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς διδάχθηκε τα ιερά γράμματα της Εκκλησίας. Κατόπιν, ταξίδεψε σε πολλές χώρες έχοντας το επάγγελμα του πραματευτή.

Σε κάποια διασκέδαση, μεθυσμένος όπως ήταν, αρνήθηκε τον χριστιανισμό και πρόδωσε την πίστη του. Όταν συνήλθε, κατάλαβε το σφάλμα του, και με ταπείνωση μετανόησε πικρά. Εξομολογήθηκε και ανακοίνωσε τον πόθο του να μαρτυρήσει για τον αναστημένο Χριστό. Ύστερα από πολλές προσευχές έφτασε στην Νέα Έφεσο και μπροστά στο Μουφτή ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό, με αποτέλεσμα να μαρτυρήσει δι’ απαγχονισμού.

Η μετάνοια και επιστροφή στο ορθό χριστιανικό φρόνημα είναι γνώρισμα του ταπεινού ανθρώπου. Η αποφασιστική αγαθή διάθεση του ανθρώπου να διορθώσει το λάθος του, συγχωρείται από τον φιλάνθρωπο Ιησού Χριστό και λαμβάνει τιμή και χάρη, αφού ενεργοποιεί τα χαρίσματα του αγίου Βαπτίσματος και του αγίου Χρίσματος. Τα χαρίσματα αυτά αφού τα λάβει ο άνθρωπος παραμένουν ανεξίτηλα στην ψυχοσωματική του οντότητα.

Πανηγυρίζει σήμερα ο νεόδμητος μεγαλοπρεπής ναός, του αγίου νεομάρτυρα Πολυδώρου, στο Καϊμακλί.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

TOP NEWS