Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Ιουλίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίου (†α΄αι.) και Μεθοδίου επισκόπου Λάμπης (†1793). Μαρτύρων Ανδρέου και Πρόβου. Πατερμουθίου, Κόπριος και Αλεξάνδρου, των ασκητών. Νεομάρτυρος Μιχαήλ (Πακνανά), του εν Αθήναις (†1770). Οσίων Φωτίου κτίτορος της εν Θεσ/νίκη ιεράς Μονής Ακαπνίου, Διονυσίου του ρήτορος και Μητροφάνους, των εν Άθω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Ιουλίου:

1357 Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Δ, βοηθάει στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

1540 Ακυρώνεται ο γάμος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου 8ου με την 4η σύζυγό του Αν Ντε Κλεβ, επειδή πλανήθηκε για την ομορφιά της. Ο γάμος διήρκεσε μόλις 6 μήνες.

1595 Ο Γιοχάνες Κέπλερ περιγράφει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1762 Σαν σήμερα η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ’, χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

1793 Στο βόρειο Καναδά ψηφίζεται ο νόμος για το δουλεμπόριο και στο νότιο Καναδά απαγορεύεται η εισαγωγή σκλάβων.

1879 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Οτορίνο Ρεσπίγκι.

1893 Ο δόκτωρ Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία σε νοσοκομείο του Σικάγου.

1932 Πεθαίνει ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette».

1942 Σαν σήμερα η οικογένεια της Άννας Φρανκ κρύβεται στη σοφίτα του γραφείου του πατέρα της οικογένειας Ότο, που στεγάζεται σε μια αποθήκη στο Άμστερνταμ.

1956 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκλήθηκε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώθηκε στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.

1956 Σαν σήμερα γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς.

TOP NEWS