Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουλίου

  • Dogma
σαν σήμερα 14 Ιουλίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουλίου. Το 1974 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα του αποστόλου (Ο΄), επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου και Ιούστου (†η ΄αι.). Ηρακλείου και Πέτρου του νέου. Οσίων Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού, Ονησίμου του θαυματουργού, Πέτρου επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου (†1809).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουλίου:

1099 Στη διάρκεια της Α Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και σφαγιάζουν χιλιάδες από τους κατοίκους της.

1223 σαν σήμερα 14 Ιουλίου πεθαίνει ο Φίλιππος Β της Γαλλίας.

1602 Γεννιέται στην Αμπρούζα της Ιταλίας ο Ζιλ Μαζαρέν διάσημος Γάλλος πολιτικός και καρδινάλιος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και διάδοχος του καρδινάλιου Ρισελιέ.

1789 Πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.

1795 Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1811 Σαν σήμερα ο Λόρδος Βύρωνας επιστρέφει στην πατρίδα του στη Βρετανία έπειτα από ταξίδια δύο χρόνων στις χώρες της Ευρώπης.

1858 σαν σήμερα 14 Ιουλίου γεννιέται η Έμιλι Πάνκχερστ μαχητική Βρετανίδα, που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες.

1862 Γεννιέται στη Βιέννη ο σημαντικότερος Αυστριακός ζωγράφος, o Γκούσταβ Κλιμτ, ιδρυτής του αυστριακού κινήματος αρτ νουβώ. Δημιούργησε ένα ολότελα προσωπικό ύφος συνδυάζοντας το μνημειακό στιλ με στοιχεία διακόσμησης.

1867 Ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1868 Γεννιέται η Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας Γερτρούδη Μπελ, η οποία φέρεται να «εφηύρε» το Ιράκ, με τη μορφή, που το γνωρίζουμε σήμερα. Η Μπελ λέγεται ότι, έπεισε τον Γουίνστον Τσόρτσιλ να ορίσει τον πρόσφατα εκδιωχθέντα από τη Συρία βασιλιά Φαϊσάλ, ως τον πρώτο βασιλιά του Ιράκ. Η ίδια θεωρείται ότι σχεδίασε στην ουσία τα σύνορα της χώρας τα οποία συμπεριλάμβαναν τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιφέρειες της πρώην Μεσοποταμίας. Κάποιοι μάλιστα την αποκάλεσαν ως «μη εστεμμένη βασίλισσα του Ιράκ».

1904 Πεθαίνει ο Πολ Κρούγκερ στο Κλάρενς της Ελβετίας, σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ένας από τους επικεφαλής της εξέγερσης των Μπόερς εναντίον της αγγλικής κατοχής του Τράνσβααλ, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος το 1883.

1904 σαν σήμερα 14 Ιουλίου πεθαίνει ο Ρώσος Δραματουργός Άντον Τσέχοφ, συγγραφέας των έργων «Ο Βυσσινόκηπος», «Τρεις αδερφές», «Θείος Βάνιας».

1905 Η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

1913 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ξάνθη, κατά τον Β Βαλκανικό Πόλεμο.

1916 Γεννιέται στο Παλέρμο η Ιταλίδα μυθιστοριογράφος Νατάλια Γκίνσμπουργκ.

1925 Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται ο Βασίλειος Γ.

1926 Γεννιέται στις ΗΠΑ ο ηθοποιός Χάρι Ντιν Στάντον, από τους πλέον περιζήτητους καρατερίστες του Χόλιγουντ.

1933 Ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί.

1945 σαν σήμερα 14 Ιουλίου η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1949 Οι κάτοικοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τη πιθανή επανεγκατάσταση των Ιταλών στην πόλη τους.

1968 Πεθαίνει, σε ηλικία 61 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής Ηλίας Τσιριμώκος.

1971 Έκρηξη, χωρίς θύματα, σημειώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο κέντρο της Αθήνας.

1972 Εννέα είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις του βρετανικού στρατού με τον IRA, στη Βόρεια Ιρλανδία.

1974 σαν σήμερα 14 Ιουλίου Χειροτονείται Επίσκοπος ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος (φώτο: Χρήστος Μπόνης).

1984 Στη Νέα Ζηλανδία, το Εργατικό Κόμμα σημειώνει σαρωτική νίκη στις εκλογές.

1989 Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

1992 Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

1993 Στο Μόσταρ της Βοσνίας, 12.000 μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τους Κροάτες.

1995 Στη Γαλλία, την αμετάκλητη απόφασή του για την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, εκφράζει ο Πρόεδρος Σιράκ.

1998 Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Ρίτσαρντ ΜακΝτόναλντ εκ των ιδρυτών της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων.

2000 σαν σήμερα 14 Ιουλίου μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη προκαλεί μια γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη.

2003 Σε μια προσπάθεια να διαβάλει τον αμερικάνο πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον που ήταν κατά της επίθεση στο Ιράκ ο αρθρογράφος της Washington Post, Ρόμπερτ Νόβακ αποκαλύπτει ότι η σύζυγος του Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ είναι πράκτορας της CIA.

2004 Μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο «Africa One», βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Πέντε ναυτικοί, τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται. Στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές επτά υπόπτων, ενώ δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά.

TOP NEWS