Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Αυγούστου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Αυγούστου. Το 1976 χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Δωδώνης Χρυσόστομος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά: Ανάμνησις της εισόδου της αχειροτεύκτου Μορφής του Κυρίου Ιησού Χριστού του Αγίου Μανδηλίου (†944), εκ της Εδεσσηνών πόλεως εις ταύτην την θεοφύλακτον και βασιλίδα των πόλεων άνακομισθείσης. Γερασίμου του Νέου ασκητού (†1579), πατρός και προστάτου νήσου Κεφαλληνίας.Μαρτύρων Αλκιβιάδου και Διομήδους (†298). Νεομαρτύρων Δημητρίου οσίου, του εκ Σαμαρίνης, Νικόδημου του εκ Μετεώρων (†1551) • Αποστόλου του εν Πηλίω (†1686) . Των εν Μεγάροις αναιρεθέντων Μαρτύρων: Σεραφείμ, Δωροθέου, Ιακώβου, Βασιλείου, Δημητρίου και Σαράντη. Μακαρίου αρχιεπισκόπου και Τιμοθέου επισκόπου Ευρίπου κτίτορος της ιεράς Μονής Πεντέλης (†1578).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Αυγούστου.

1841 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τάιλερ, ασκεί βέτο σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη δημιουργία της δεύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Εξαγριωμένα μέλη του κόμματος Whig, διαδηλώνουν έξω από το Λευκό Οίκο και συγκρούονται βίαια με δυνάμεις ασφάλειας.

1858 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέιμς Μπουκάναν, εγκαινιάζει το νέο υπερατλαντικό τηλεγραφικό καλώδιο για να ανταλλάσσει χαιρετισμούς με τη Βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας. Το πρωτοποριακό, για εκείνη την εποχή, μέσο επικοινωνίας, δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολύ, αφού λόγω αδύναμου σήματος τίθεται εκτός λειτουργίας, λίγες βδομάδες μετά.

1895 Γεννιέται ο Ελβετός μυθιστοριογράφος Άλμπερτ Κοέν

1930 Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ub Iwerks

1936 σαν σήμερα 16 Αυγούστου ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Χίτλερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια: στα 100μ (10.3 στις 3/8), στα 200μ (20.7 στις 5/8), στο άλμα εις μήκος (8.06 στις 4/8) και στα 4×100μ (39.8 στις 9/8) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Carl Lewis το 1984 στο Λος Άντζελες, που όπως και ο Owens είναι γεννημένος στην Αλαμπάμα.

1971 Πεθαίνει ο Σπύρος Σκούρας, Ελληνοαμερικάνος που διετέλεσε πρόεδρος της Spyros Twentieth CenturyFox.

1976 σαν σήμερα 16 Αυγούστου χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Δωδώνης Χρυσόστομος.

1983 Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, ο άνθρωπος, που στη Γαλλία αποκαλείται Χασάπης της Λυών, ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών, από τους οποίους βοηθήθηκε για να διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1996 Κηδεύεται στο Παραλίμνι της Κύπρου το δεύτερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμός Σολωμού.

1997 Με τιμές κράτους γίνεται δεκτός στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

2004 Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χάλκινο και το κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών. Λίγες μέρες αργότερα ο Έλληνας ολυμπιονίκης θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το μετάλλιο θα του αφαιρεθεί. Την ίδια μέρα, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης κατακτούν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.

2005 σαν σήμερα 16 Αυγούστου πεθαίνει η τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού.

TOP NEWS