Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιουνίου

  • Dogma
σαν σήμερα 23 Ιουνίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αγριππίνα, Αριστοκλή του πρεσβυτέρου, Δημητριανού Διάκονου και Αθανασίου αναγνώστη, Ευστοχίου Πρεσβυτέρρου, Γαϊου του ανηψιού του και τα παιδιά αυτού Λολλία, Πρόβη και Ουρβανού, Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου, τη μνήμη όλων των εν Κρήτη μαρτυρησάντων για την πίστη του Χριστού και την πατρίδα κατά την Επανάσταση του 1821, Οσίου Δανιήλ ὁ ἐν τῷ κάστρῳ τῶν Πατρῶν, Οσίου Νικήτα του Θηβαίου, καθώς επίσης και της Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιουνίου:

79: ο Τίτος διαδέχεται τον πατέρα του Βεσπασιανό και γίνεται ο δέκατος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1611: το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, και βάζουν τον ίδιο και άλλους 8 σε μία μικρή βάρκα. Από τότε, δεν τους ξαναείδε κανείς.

1771: ο Jose Candido Exposito γίνεται ο πρώτος ταυρομάχος στην ιστορία, που σκοτώνεται από ταύρο.

1868: ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.

1901: σαν σήμερα 23 Ιουνίου πεθαίνει στο Αργοστόλι ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος.

1902: το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

1955: γεννιέται ο Γιάννης Μηλιώκας, τραγουδοποιός.

1959: σαν σήμερα 23 Ιουνίου γεννιέται ο Βασίλης Καζούλης, ροδίτης τραγουδοποιός.

1959: μετά από εννέα χρόνια, αποφυλακίζεται από βρετανική φυλακή ο Κλάους Φους, Γερμανός επιστήμονας που με κατασκοπεία βοήθησε την Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει την πρώτη ατομική βόμβα και την πρώτη βόμβα υδρογόνου της.

1965: σαν σήμερα 23 Ιουνίου γεννιέται η στιχουργός και παρουσιάστρια, Ναταλία Γερμανού.

1984: αντικείμενα, που ανήκαν στον Τζον Λένον πωλούνται σε πλειστηριασμό προς 430.000 δολάρια.

1985: ένα Μπόινγκ 747 των Ινδικών Αερογραμμών συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα 329 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1990: η ακουστική κιθάρα του Μπάντι Χόλι πωλείται σε δημοπρασία προς 237.419 δολάρια.

1993: μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

1994: η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθεια που χορηγεί στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1995: σαν σήμερα 23 Ιουνίου σχέδιο νόμου για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης καταθέτει στη Βουλή η Κυβέρνηση.

1996: αιφνίδια πεθαίνει από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996), Ανδρέας Παπανδρέου.

2004: ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.

2005: πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

2016: σαν σήμερα 23 Ιουνίου συνεχίζεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη. Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του κειμένου «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ» και ξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ», ενώ στη συνέντευξη Τύπου υπήρξε έντονη ανησυχία και ένταση σχετικά με την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις νέες χώρες.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS