Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Μαΐου

  • Dogma
σαν σήμερα 24 Μαΐου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Μαΐου. Το 2015 χιλιάδες πιστοί περίμεναν από νωρίς στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά την άφιξη του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, για να προσκυνήσουν.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Συμεώνος, του εν τω Θαυμαστώ όρει (†590), Νικήτα στυλίτου, του Ρώσου και Κυριακού του εν Κύπρω. Μεγαλομάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ. Ιωάννου και Στεφάνου, του «ακοιμήτου». Σεραπίωνος του Αιγυπτίου, Καλλινίκου του μάγου, των 12 Κομητών και Τριβούνων: Διδύμου, Θεοδωρίσκου, Θεοδώρου, Μαρκελλίνου, Μαρκέλλου, Μελετίου, Μερκουρίου, Φαύστου, Φήστου, Φίληκος και Φωτεινού• των τριών γυναικών: Μαρκιανής, Παλλαδίας και Σωσάννης των δύο Νηπίων: Κυριάκου και Χριστιανού και του λοιπού πλήθους των συν αυτοίς μαρτυρησάντων χιλιάδων ένδεκα και διακοσίων οκτώ (†208).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Μαΐου.

1543 Πεθαίνει ο Πολωνός αστρονόμος Κοπέρνικος, που θεωρείται «πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας», καθώς υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας, που υποστήριξε ότι, η Γη, μαζί με άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

1626 σαν σήμερα 24 Μαΐου ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια αξίας 24 δολαρίων.

1738 Ιδρύεται η Εκκλησία των Μεθοδιστών.

1881 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.

1883 Στις ΗΠΑ, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν, αποκτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.

1931 Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας».

1939 Οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.

1961 σαν σήμερα 24 Μαΐου η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1996 Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας και το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, εγκαινιάζει ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.

2001 Ο 15-χρονος Τεμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής γίνεται ο νεότερος άνθρωπος, που πατά την κορυφή του Έβερεστ.

2015 σαν σήμερα 24 Μαΐου χιλιάδες πιστοί περίμεναν από νωρίς στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά την άφιξη του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, για να προσκυνήσουν. Ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μετέφερε στον Πειραιά τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας από τον προσκυνηματικό ναό Αγίας Βαρβάρας, ομωνύμου Δήμου, όπου φιλοξενούταν τελευταίες δέκα ημέρες στην Ελλάδα από την Βενετία.

23052015_peir_1 23052015_peir_13-650x399

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS