Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιουνίου

  • Dogma
σαν σήμερα 26 Ιουνίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιουνίου. Το 2016 με τη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, Χανίων ολοκληρώθηκε και επίσημα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Η Εκκλησία σήμερα 26 Ιουνίου τιμά τη μνήμη των Αγίων Πάντων, του Οσίου Δαβίδ από τη Θεσσαλονίκη, Οσίου Ιωάννη επισκόπου Γοτθίας, Οσίου Ανθίων, Αγίων Θεράποντων, Μακαρίου , Μαρκίου και Μαρκίας, Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Σουζδαλίας,Οσίου Γρηγορίου Μυστριώτη ο εν Στογγυλή των Λιχάδων, Αγίων Φανετών, καθώς επίσης και τη Σύναξη της Παναγίας Μεγαλομάτας στην Σκιάθο, αλλά και την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Θεοκτίστης.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιουνίου:

363: πεθαίνει, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, επειδή προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία.

684: ο Βενεδικτίνος Β ανεβαίνει στον παπικό θρόνο

1409: ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε’, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.

1483: ο Ριχάρδος Γ ο Λεοντόκαρδος στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας

1498: οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1819: σαν σήμερα 26 Ιουνίου ο W.K. Clarkson Jr. πατεντάρει το ποδήλατο.

1824: γεννιέται εφευρέτης της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, Κέλβιν, ο Λόρδος Κέλβιν.

1867: σαν σήμερα πεθαίνει ο Όθων, ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων.

1892: γεννιέται η συγγραφέας Περλ Μπάκ, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1938. Η Περλ Μπακ, ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημα της «Good Earth».

1894: ο Καρλ Μπεντς πατεντάρει στις ΗΠΑ το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

1896: σαν σήμερα 26 Ιουνίου ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1902: γεννιέται ο Γουίλιαμ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ». [θαν. 14/5/1978]

1913: σαν σήμερα 26 Ιουνίου ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. To Ναυτικό απελευθερώνει την Καβάλα (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1921: η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

1924: γεννιέται ο Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος.

1932: σαν σήμερα έντονη είναι η διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας Πάουερ για την ανατίμηση του ρεύματος.

1940: γεννιέται ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος.

1943: γεννιέται ο φυσικός Klaus von Klitzin. Τιμήθηκε με το Νομπέλ Φυσικής το 1985.

1945: 50 κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1952: η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία στο Ελσίνκι για την τέλεση των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων.

1953: σαν σήμερα πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας στρατηγός και πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1974: ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση μετά την πρώτη της χούντας.

1975: πεθαίνει ο Ισπανός ιερέας, Χοσε Μαρία Εσκριβά, ιδρυτής της ρωμαιοκαθολικής οργάνωσης Opus Dei

1996: σαν σήμερα 26 Ιουνίου με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α Νεκροταφείο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

1999: ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ Αλέξης Τομπουλίδης σκοτώνεται σε τροχαίο στην Χαλκιδική.

1999:πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Φαίδων Γκυζίκης στρατιωτικός που διετέλεσε πρόεδρος της Ελλάδας κατά την περίοδο της Χούντας.

2004: η Εθνική Ελλάδας πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση κόντρα στους μέχρι τότε Πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους, πετυχαίνει την ιστορική νίκη με 1-0 με τον Άγγελο Χαριστέα. Τα πανηγύρια δεν έχουν τελειωμό σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι στους «4» της Ευρώπης.

2005: η NASA εκτοξεύει το Discovery STS-114 που είναι η πρώτη πτήση της μετά την καταστροφή τουColumbia το 2003.

2016: σαν σήμερα 26 Ιουνίου με τη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, Χανίων ολοκληρώθηκε και επίσημα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Κατά την Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Στην συνέχεια στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι οφείλουμε να κατανοήσουμε την Εκκλησία ως «οὐσιαστικῶς συνοδικήν» και να δεχθούμε ότι ολόκληρη η ζωή της Εκκλησίας είναι ζωή «ἐν συνόδῳ», προσθέτοντας ότι οι Συνοδικές Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πρέπει να ενταχθούν στην ζωή των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

26062016_letourg_3 ×ÁÍÉÁ--ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁ ÓÔÏÍ ÉÅÑÏ ÍÁÏ ÐÅÔÑÏÕ ÊÁÉ ÐÁÕËÏÕ ÔÙÍ ÐÑÏÊÁÈÇÌÅÍÙÍ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÅÊÊËÇÓÉÙÍ(óôéãìéïôõðá ìåôá ôçí ëåéôïõñãéá)-----×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ×ÁÍÉÁ--ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁ ÓÔÏÍ ÉÅÑÏ ÍÁÏ ÐÅÔÑÏÕ ÊÁÉ ÐÁÕËÏÕ ÔÙÍ ÐÑÏÊÁÈÇÌÅÍÙÍ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÅÊÊËÇÓÉÙÍ(óôéãìéïôõðá ìåôá ôçí ëåéôïõñãéá)-----×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ×ÁÍÉÁ--ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁ ÓÔÏÍ ÉÅÑÏ ÍÁÏ ÐÅÔÑÏÕ ÊÁÉ ÐÁÕËÏÕ ÔÙÍ ÐÑÏÊÁÈÇÌÅÍÙÍ ÏÑÈÏÄÏÎÙÍ ÅÊÊËÇÓÉÙÍ(óôéãìéïôõðá ìåôá ôçí ëåéôïõñãéá)-----×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS