Ο ιεραπόστολος άγιος Ευθύμιος: Εορτάζει στις 20 Ιανουαρίου

  • Dogma
άγιος Ευθύμιος

Η Εκκλησία τιμά στις 20 Ιανουαρίου κάθε χρόνου τη μνήμη του αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου.

Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο, αφού η μητέρα του ήταν στείρα. Οι γονείς του, Παύλος και Διονυσία υπήρξαν πολύ ευσεβείς. Έμεινε σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις τριών ετών, ορφανός από τον πατέρα του, αλλά ο ευσεβής επίσκοπος Ευτρώιος διέκρινε τα πλούσια χαρίσματα του παιδιού και το βοήθησε να σπουδάσει. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Για τον ενάρετο και ανεπίληπτο βίο του, την εγκράτεια και την άσκησή του κρίθηκε άξιος να αναλάβει τη διοίκηση του μοναστηριού της Μελιτηνής. Το 406 ολοκληρώθηκε ο πόθος του να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους όπου κι εκεί διακρίθηκε για τα πνευματικά του χαρίσματα, με αποτέλεσμα οι μοναχοί των ησυχαστηρίων να τον εκλέξουν ηγούμενο. Ο άγιος Ευθύμιος χρησιμοποίησε τη νέα θέση του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινώντας συστηματική ιεραποστολική δράση μεταξύ των αραβικών πληθυσμών, καρπός της οποίας ήταν η ένταξη πολλών Αράβων στην ορθόδοξη πίστη. Αξιώθηκε να κάνει πολλά θαύματα και κοιμήθηκε οσιακά το έτος 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας και Ιβήρων Αγίου Όρους, Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων και Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Εὐφραίνου ἔρημος ἡ σὺ τίκτουσα, εὐθύμησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι ἐπλήθυνέ σοι τέκνα, ἀνήρ ἐπιθυμιῶν τῶν τοῦ Πνεύματος, εὐσεβείᾳ φυτεύσας, ἐγκρατείᾳ ἐκθρέψας, εἰς ἀρετῶν τελειότητα. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, εἰρήνευσον τήν ζωήν ἡμῶν.

 

TOP NEWS