Σαν σήμερα 01 Μαΐου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Μαΐου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Ιερεμίου. Ιερομάρτυρος Βατά πρεσβυτέρου, του Πέρσου. Μαρτύρων Σάβα και Φιλοσόφου. Οσιομαρτύρων Ακακίου του εκ Νιβόρης Θεσσαλονίκης (†1813), Ευθυμίου του εκ Δημητσάνας (†1814) και Ιγνατίου του εκ παλαιάς Ζαγοράς (†1814), Παναρέτου επισκόπου Πάφου, του θαυματουργού (†1791). Οσίων Ισιδώρας, Μιχαήλ, Νικηφόρου του Χίου (†1821), Σάββα επισκόπου Δαφνουσίας και Παφνουτίου του Ρώσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 01 Μαΐου.

431 π.Χ Οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

305 Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

1328 Με τη Συνθήκη του Εδιμβούργου-Νόρτθαμπτον η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τους πολέμους για την ανεξαρτησία της.

1827 Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

1840 Αρχίζει στη Βρετανία η πώληση του πρώτου γραμματοσήμου, που ονομάζεται «penny black»

1883 Ο πρώτος επαγγελματίας γυμναστής στην Αμερική προσλαμβάνεται από το Athletic Club της Νέας Υόρκης.

1908 Έπειτα από επιθυμία του βασιλιά Γεώργιου Α’, απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».

1909 Γεννιέται ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

1939 Ο Μπάτμαν κάνει το ντεμπούτο του ως κόμικ.

1940 Ακυρώνονται λόγω του Πολέμου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940.

1951 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Κλασσικά Εικονογραφημένα».

1976 Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ο ήρωας της αντίστασης κατά των συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης.

1978 Γίνεται η πρώτη μαζική αποστολή e-mail για εμπορικούς σκοπούς, που αργότερα θα λάβει την ονομασία spam, από την εταιρεία DEC στους χρήστες του ARPANET, προδρόμου του Ίντερνετ.

1993 Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), η ηθοποιός και θιασάρχης, που λάμπρυνε την ελληνική σκηνή επί τέσσερις δεκαετίες.

TOP NEWS