Σαν σήμερα 02 Μαΐου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 02 Μαΐου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της Ανακομιδής των ι. λειψάνων Αθανασίου του Μεγάλου, πατριάρχου Αλεξανδρείας († 2 Μαίου 379). Επίσης, τη μνήμη των Μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής, και των τέκνων αυτών Θεοδούλου και Κυριάκου. Οσίου Ιορδάνου του θαυματουργού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 02 Μαΐου.

373 Πεθαίνει ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αθανάσιος.

1519 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος της Αναγέννησης και ασχολήθηκε επίσης με την ιατρική, τη μηχανολογία και της αρχιτεκτονικής.

1729 Γεννιέται η Αικατερίνη Β της Ρωσίας.

1821 Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.

1824 Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1919 Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.

1920 Η τουρκική αντιπροσωπεία επιφυλάσσεται να απαντήσει στους Συμμάχους για τη συνθήκη, αφού μελετήσει τους όρους της ειρήνης.

1949 Ο Άρθουρ Μίλερ κερδίζει βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του «Ο Θάνατος του Εμποράκου».

1953 Δυο ξαδέλφια ανακηρύσσονται βασιλιάδες στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον Φαϊζάλ Β του Ιράκ και τον Χουσεΐν της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν κοινή χασιμιτική καταγωγή.

1977 Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

1995 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996 Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1998 Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

TOP NEWS