Σαν σήμερα 02 Σεπτεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 02 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Οσίου Ιωάννου, οικουμενικού Πατριάρχου, του «Νηστευτού» (†595). Των αγίων ενδόξων Μαρτύρων: Αειθαλά, Αμμούν, Διομήδους, Ευτυχιανού, Ευτυχίου, Ησυχίου, Ιουλιανού, Λεωνίδη, Μάμαντος (†γ΄αι.), Μελανίππου, Παρθαγάπης, Φιλαδέλφου, Φιλίππου και της χήρας γυναικός. Αγίων Ελεάζαρ και Φινεές.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 02 Σεπτεμβρίου.

490 π.Χ Οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια.

44 π.Χ. Η Κλεοπάτρα ανακηρύσσει τον γιο της Πτολεμαίο 15ο Καισαρίωνα συναυτοκράτορα της Αιγύπτου.

44 π.Χ. Σαν σήμερα ο Κικέρωνας ξεκινά τα Φιλιππικά μια σειρά από λεκτικές επιθέσεις κατά του Μάρκου Αντόνιου.

1666 Μεγάλη φωτιά ξεσπά στο Λονδίνο, στο σπίτι του αρτοποιού του βασιλιά Κάρολου Β κοντά στη γέφυρα του Λονδίνου. Η πυρκαγιά έκαιγε για τρεις μέρες με αποτέλεσμα να καταστρέψει 10.000 κτήρια μεταξύ των οποίων και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες υλικές καταστροφές, μόνο 16 άνθρωποι αναφέρθηκε, πως έχασαν τη ζωή τους.

1752 Η Βρετανία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο περίπου δυο αιώνες μετά την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη

1822 Έπειτα από συμφωνία με τον Κεσέρ Αχμέτ πασά, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους από το λιμάνι της Σπλάντζας, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Επτάνησα. Από εκεί, παρά την απαγόρευση των αγγλικών αρχών, θα διαφύγουν αργότερα στα διάφορα μέτωπα της νοτίου Ελλάδος, για να πολεμήσουν υπό την αρχηγία δικών τους ή άλλων οπλαρχηγών.

1829 Σαν σήμερα υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1853 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός, Γουίλχεμ Όστβαλντ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το 1909.

1866 Ξεσπάει εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κρητική επανάσταση, που διήρκεσε έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

1877 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή του ’21, ναύαρχος και πρωθυπουργός.

1901 Σαν σήμερα με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό «Αβέρωφ», που καταπλέει στα φαληρικά νερά.

1901 Γεννιέται ο Αντρέας Εμπειρίκος, σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής.

1937 Πεθαίνει στη Λοζάννη σε ηλικία 74 ετών ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν, ο άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία του στο όνειρο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και συνέταξε το κείμενο του Ολυμπιακού Όρκου. Πρόεδρος της ΔΟΕ μέχρι το 1925 που τον διαδέχτηκε ο Βέλγος κόμης Χέρνι Μπέιλετ Λατούρ και έγινε επίτιμος πρόεδρος.

1958 Η μάχη στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις μαχητές της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.

1982 Σαν σήμερα ανακαλύπτεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, το θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β (336 π.Χ.) στις Αιγές.

1984 Πεθαίνει ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης σε ηλικία 75 ετών.

2004 Πεθαίνει η ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου.

2014 Σαν σήμερα πεθαίνει ο τραγουδιστής Αντώνης Βαρδής.

TOP NEWS