Σαν σήμερα 04 Ιανουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Σύναξη των αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων και τη μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818). Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας. Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου. Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Ιανουαρίου:

46 π.Χ. Ο Τίτος Λαβιηνός νικά τον Ιούλιο Καίσαρα στη Μάχη της Ρουσπίνα (σημερινό Μοναστίρ Τυνησίας).

871 Οι Σάξωνες της Αγγλίας ηττώνται στη μάχη του Ρέντινγκ από Δανούς εισβολείς.

1493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος επιβιβάζεται στο μοναδικό πλοίο που του έχει απομείνει, τη «Νίνια», και παίρνει το δρόμο της επιστροφής, μετά το πρώτο ταξίδι του και την ανακάλυψη του νέου κόσμου.

1642 Η Αγγλία οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο. Ο βασιλιάς Κάρολος Α’ στέλνει στρατιώτες για να συλλάβουν μέλη του Κοινοβουλίου.

1754 Ιδρύεται ως King’s College από την Εκκλησία της Αγγλίας το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

1823 Σαν σήμερα Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη μεταξύ ελλήνων υπό τους οπλαρχηγούς Γεραρή, Ζαΐμη και Πετιμεζά και τούρκων με στρατό 3.500 ατόμων υπό το Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη. Θα διασωθούν μόνο 600 Τούρκοι, φεύγοντας προς την Πάτρα.

1832 Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η αξία των μη μετατρέψιμων σε μεταλλικό νόμισμα τραπεζογραμματίων έκδοσης της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας (1831) συνδέεται με τις εθνικές γαίες, κατά το γαλλικό πρότυπο των assignats.

1887 Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Νικητής αναδεικνύεται πανηγυρικά ο Χαρίλαος Τρικούπης. Το «Νεωτεριστικόν Κόμμα» συγκεντρώνει τις 90 από τους 150 έδρες και θα κυβερνήσει απρόσκοπτα για τρία χρόνια.

Την ίδια μέρα, ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

1896 Η Γιούτα γίνεται η 45η πολιτεία των ΗΠΑ.

1912 Η Γη έρχεται πιο κοντά από ποτέ με τη Σελήνη, στα 356.375 χιλιόμετρα.

1914 Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο Μουσείο του Λούβρου, απ’ όπου είχε κλαπεί το 1911.

1924 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας.

1926 Σαν σήμερα ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την άσκηση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, επιβάλλοντας έτσι απροκάλυπτα δικτατορικό καθεστώς

1930 Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα.

1936 Το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Billboard δημοσιεύει τους πρώτους καταλόγους επιτυχιών (charts).

1939 Ο φασίστας βαρόνος Χιρανούμα γίνεται πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

1942 Σαν σήμερα οι Βρετανοί αποσύρονται από τη Σιγκαπούρη και το Βόρνεο.

1943 Εκτελείται, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης εναντίον των γερμανών, ο Γεώργιος Ιβάνωφ, κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή δίνει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

Την ίδια μέρα το αμερικανικό περιοδικό TIME ανακηρύσσει «άνδρα της χρονιάς» τον Ιωσήφ Στάλιν.

1948 Η πρώην βρετανική αποικία της Βαϊμάρης κηρύττει την ανεξαρτησία της, έπειτα από 62 χρόνια κατοχής.

Την ίδια μέρα τερματίζεται η κρίσιμη μάχη της Κόνιτσας με την αποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του για την κατάληψη της πόλης, η οποία θα εξασφάλιζε για την «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» την επίσημη έδρα της.

1951 Σαν σήμερα οι Κινέζοι και οι Βορειοκορεάτες καταλαμβάνουν τη Σεούλ, κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου.

Την ίδια μέρα υπογράφεται διάταγμα για την ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

1953 Για πρώτη φορά, τα ταχυδρομεία του ελληνικού κράτους παρουσιάζουν πλεόνασμα 7 δισεκατομμυρίων δραχμών.

1956 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει νέο πολιτικό φορέα με την επωνυμία Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).

1960 Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που δεν ανήκουν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ούτε και στην ΕΟΚ, ιδρύουν το Σύνδεσμο Ελεύθερου Ευρωπαϊκού Εμπορίου EFTA.

1970 Οι Beatles χωρίς τον Τζον Λένον ξαναηχογραφούν τα φωνητικά κι ένα κιθαριστικό σόλο για το τραγούδι του Πολ Μακάρτνεϊ Let It Be στα στούντιο της EMI στο Λονδίνο. Είναι η τελευταία εμφάνιση των Beatles ως συγκρότημα.

1979 Σαν σήμερα ο Γιάννης Σερίφης απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών, για το φόνο του αναρχικού Χρήστου Κασσίμη, στο Ρέντη.

1982 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απολύει τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ασημάκη Φωτήλα, ενώ εκείνος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

1998 Ένας επιβάτης χάνει τη ζωή του από κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της πτήσης 417 της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Νέα Υόρκη, επειδή η εταιρεία δε διαθέτει θέσεις μη καπνιζόντων. Η οικογένειά του κερδίζει δικαστικά 1,4 δολάρια.

2004 Ο 37χρονος Μιχαήλ Σαακασβίλι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας με 96% των ψήφων και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρώπη.

2006 Την πρωθυπουργία του Ισραήλ αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμερτ, στη θέση του Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε κώμα λόγω εγκεφαλικού.

2010 Εγκαινιάζεται στο Ντουμπάι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα, γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, με ύψος 828 μέτρα.

Σαν σήμερα το 1643 γεννήθηκε ο Άγγλος φυσικός και μαθηματικός, Ισαάκ Νεύτων, πατέρας της κλασικής φυσικής, το 1710 ο ιταλός μουσικοσυνθέτης, Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, το 1785 ο Γερμανός παραμυθάς, Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ, το 1809 ο Γάλλος εκπαιδευτικός που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών, Λουί Μπράιγ (σύστημα Μπράιγ), το 1838 ο Αμερικανός θεατράνθρωπος, Τομ Θαμπ, το 1930 ο διεθνούς φήμης μουσικολόγος, Κωνσταντίνος Φλώρος και το 1941 ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Τζορτζ Κοσμάτος.

Την ίδια μέρα το 1901 πέθανε ο ζωγράφος, Νικόλαος Γύζης, που ανήκε στη λεγόμενη «Σχολή του Μονάχου», το 1960 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο γαλλοαλγερινός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αλμπέρ Καμί, το 1965 πέθανε ο νομπελίστας Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Τόμας Στερν Έλιοτ (Έρημη Χώρα), το 1977 ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ακίλε Καμπανίλε, γνωστός για το σουρεαλιστικό του χιούμορ, το 1989 ο ηθοποιός, Θανάσης Μυλωνάς και το 2000 ο πολιτικός, πρωθυπουργός και συγγραφέας, Σπύρος Μαρκεζίνης.

TOP NEWS