Σαν σήμερα 04 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιεροθέου του Αρεοπαγίτου, πρώτου επισκόπου Αθηνών. Ιερομάρτυρος Πέτρου. Μαρτύρων: Αδαύκτου και Καλλισθένης. Δομνίνης και των θυγατέρων αυτής Βερίνης και Προσδόκης . Οσίων Αμμούν του Αιγυπτίου και Θεοδώρου του Ταμασού και Ιωάννου του λαμπαδιστού, των εν Κύπρω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Οκτωβρίου:

610 Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ρίχνει από τον θρόνο τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.

1582 Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.

1669 Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν).

1814 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ζαν Φρανσουα Μιγέ, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών τη σχολής της Μπαρμπιζόν, που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο χωριό στις παρυφές του δάσους του Φοντενεμπλό. Το έργο του επηρέασε βαθιά μεγάλους ζωγράφους όπως ο Βαν Γκογκ, ο Μονε και ο Πισαρό.

1861 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Φρέντερικ Ρέμιγκτον.

1880 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και τσελίστας Ζακ Όφενμπαχ ο οποίος «μύησε» το κοινό στην οπερέτα. Η «Παριζιάνικη Ζωή» είναι ένα από γνωστότερα έργα του.

1883 Λειτουργεί για πρώτη φορά το Όριεντ Εξπρές.

1957 Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος «Σπούτνικ 1».

1959 Ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός «Λούνικ 3» καταφέρνει να φωτογραφίσει την αθέατη πλευρά της σελήνης, την οποία δεν είχε δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.

1965 Ο πάπας Παύλος Δ γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και απευθύνεται στον ΟΗΕ.

1969 Διεξάγεται το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.

1974 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

1997 Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης.

2004 Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς επιστήμονες Ρίτσαρντ Άξελ και η Λίντα Μπάκ, καθώς ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η όσφρηση.

TOP NEWS