Σαν σήμερα 05 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Οκτωβρίου. Το 1966 χειροτονείται Επίσκοπος ο Καστορίας Σεραφείμ.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Ερμογένους του θαυματουργού, του εν Κύπρω. Μαρτύρων Χαριτίνης (1) (†304) και Μαμέλχθης. Οσίων Ιωάννου επισκόπου Ευχαϊτών, Επιφανίου(Κυθραίας) και Επιφανίου (Κούρδακα), των εν Κύπρω. Ευδοκίμου νεοφανούς, του Βατοπεδινού. Πέτρου, Αλεξίου και Ιωνά, των θαυματουργών μητροπολιτών Μόσχας. Μεθοδίας της εν Κιμώλω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Οκτωβρίου:

610 Ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανατρέποντας τον διεφθαρμένο Φωκά.

869 Συνέρχεται η 8η Οικουμενική Σύνοδος και καταδικάζει την εικονολατρία.

1582 Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενί Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού.

1791 Πεθαίνει ο Ρώσος πολιτικός, Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

1825 Λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1913 Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, Χανς φον Μπάρτελς.

1919 Ο Έντσο Φερράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα, θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.

1922 Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1951 Αρχίζουν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου. Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).

1969 Δίνεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών.

1976 Πεθαίνει ο χημικός Λαρς Όνσαγκερ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1968.

1994 Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εγκαινιάζεται το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

1966 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Καστορίας Σεραφείμ. (φώτο αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

2011 Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.

TOP NEWS