Σαν σήμερα 06 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα, 6 Ιουλίου, τιμά τη μνήμη των Αγίων Σισώη του Μεγάλου (†429). Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου. Μαρτύρων Λουκίας της παρθένου και Ρήξου (†301) και των συν αυτοις Ανατολίου, Αντωνίνου, Αντωνίου Απάμου, Απολλώνιου του γερουσιαστού, Βίκτωρος, Διόδωρου, Δίωνος, Κοττυίου, Λυκία, Λυσίου, Νέα, Όωνος, Παππιανού, Παπικού, Σατίρου, Σερίνου. Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου. Αλεξάνδρου και Επιμάχου. Μάρτυρος Βασιλείου και των συν αυτώ 70, των εν Σκυθουπόλει. Οσιομάρτυρος Κυρίλλου (†1566), του εκ Θεσ/νίκης.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 06 Ιουλίου:

371 π.Χ Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον τότε ελλαδικό χώρο.

1189 Σαν σήμερα πεθαίνει ο βασιλιάς Ερρίκος ο Β της Αγγλίας και στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Γ.

1535 Εκτελείται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος φιλόσοφος Τόμας Μορ. Δημιουργός του όρου Ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του.

1553 Πεθαίνει ο Εδουάρδος ΣΤ, βασιλιάς της Αγγλίας.

1609 Κατοχυρώνεται στη Βοημία, η ανεξιθρησκία

1630 Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, 4000 σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο – Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία.

1687 Ο Νεύτων δημοσιεύει τις «Αρχές» του.

1762 Σαν σήμερα δολοφονείται ο Ρώσος τσάρος Πέτρος Γ.

1785 Το δολάριο επιλέγεται ομόφωνα ως το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υιοθετούν δεκαδικό νομισματικό σύστημα

1796 Γεννιέται σαν σήμερα ο Ρώσος τσάρος Νικολάι Πάβλοβιτς.

1827 Σαν σήμερα Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου» για τη σύσταση ελεύθερου ελληνικού κράτους.

1885 Ο Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας

1887 Σαν σήμερα γεννιέται ο συγγραφέας Βάλτερ Φλεξ

1951 Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη κυρίως στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα.

1959 Σαν σήμερα όλοι οι Έλληνες πρέπει να εφοδιαστούν με νέα δελτία ταυτότητας.

TOP NEWS