Σαν σήμερα 06 Νοεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των αγίων Παύλου αρχιεπισκόπου Κων / πόλεως (†350), του ομολογητού και μάρτυρος. Μάρτυρος Νικάνδρου. Οσίων Αβραάμ (Βαρλαάμ) και Λουκά των Ρώσων. Λουκά του Σικελού, του εν Κορινθία ασκήσαντος, Δημητριανού επισκόπου Χυτρών (Κύπρου), του θαυματουργού, Παύλου, του δια Χριστον σαλού, Λεονάρδου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Νοεμβρίου.

355 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανιψιό του Ιουλιανό, τον μετέπειτα Παραβάτη.

1494 Γεννήθηκε ο Οθωμανός σουλτάνος, Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής.

1814 Γεννήθηκε ο βέλγος εφευρέτης μουσικών οργάνων, Αδόλφος Σαξ.

1860 Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1901 Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες. Θα προκληθεί μεγάλη κρίση.

1903 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία του Παναμά.

1913 Στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.

1917 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η τρίτη μάχη του Υπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Καταφέρνουν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 240.000.

1928 Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Χέρμπερτ Χούβερ.

1932 Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.

1956 Κρίση του Σουέζ: Βρετανοί και Γάλλοι, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίζουν την εκστρατεία στην Αίγυπτο.

1958 Εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ασπρόπυργο.

1958 Γεννήθηκε η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.

1960 Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.

1964 Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1978 Ο Σάχης ελέγχει το στρατό στην Περσία, ύστερα από εξέγερση δύο ημερών. Ο Χομεϊνί από το Παρίσι καλεί το λαό σε εξέγερση.

1983 Ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της «Μητέρας Πατρίδας» και γίνεται πρωθυπουργός.

1985 Επανεκλέγεται ηγέτης της Πολωνίας ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι.

Την ίδια μέρα, ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει το σκάνδαλο Irangate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν, παρά την απαγόρευση.

1987 Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.

1992 Η Ελλάδα υπογράφει στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν.

1999 Διενεργείται δημοψήφισμα στην Αυστραλία με το ερώτημα να γίνει ή όχι η χώρα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνούνται την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφασίζουν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος, επιλέγοντας να διατηρήσουν την βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

TOP NEWS