Σαν σήμερα 08 Δεκεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τα Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης. Αποστόλων (Ο΄) Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού. Οσίων Παταπίου († η΄αι.) του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω.Παρθενίου του εν Χίω (†1883)•
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Δεκεμβρίου:

65 π.Χ γεννιέται ο Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος, Ρωμαίος λυρικός ποιητής. (Ωδές) (Θαν. 27/11/8 π.Χ.)

542 γεννιέται η τραγική Βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στίουαρτ, που καταδικάστηκε σε θάνατο από την ξαδέρφη της Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και αποκεφαλίστηκε.

1644 σε ηλικία μόλις 18 ετών, η Χριστίνα, γίνεται Βασίλισσα της Σουηδίας.

1730 γεννιέται ο γιατρός και φυσιολόγος, Ίαν Ίγκενχουζ, που ανακάλυψε το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης.

1765 γεννιέται ο εφευρέτης Eli Whitney, που δημιούργησε και εξέλιξε διάφορα μηχανήματα, όπως η εκκοκκιστική μηχανή βαμβακιού.

1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.

1854 ο Πάπας Πίος ο 9ος παρουσιάζει το δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως, βάσει του οποίου η Παρθένος Μαρία είναι απαλλαγμένη από το προπατορικό αμάρτημα.

1867 γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο λογοτέχνης Γρηγόρης Ξενόπουλος.

1868 μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων, το οποίο κύκλωσαν ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού του Μεχμέτ Πασά.

1886 γεννιέται ο Ντιέγκο Ριβέρα, μεξικάνος ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία για τις τοιχογραφίες του και τη σχέση του με τη συμπατριώτισσα συνάδελφό του Φρίντα Κάλο.

1894 γεννιέται ο «πατέρας» του Ποπάι, Έλζι Κρίσλερ Σίγκαρ.

1903 πεθαίνει ο Χέρμπερτ Σπένσερ, άγγλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, από τους θερμούς υποστηρικτές των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου περί της εξέλιξης των ειδών και συνιδρυτής του περιοδικού Economist.

1911 γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός.

1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.

1929 δημιουργείται η πρώτη τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία των πλοίων με τις ακτές.

1952 ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη το συντονισμό όλης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

1966 το πλοίο Ηράκλειο βουλιάζει στη Φαλκονέρα και παρασύρει στο βυθό 200 επιβάτες.

1969 αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.

1989 συλλαμβάνεται ύποπτος για την κλοπή του τίμιου σταυρού από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, που είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς στον Αθανάσιο Αθωνίτη, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής.

2009 βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώνουν 127 άτομα.

TOP NEWS