Σαν σήμερα 09 Δεκεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τον Ευαγγελισμό της Συλλήψεως της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Τη μνήμη των Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός, Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Δεκεμβρίου:

536 ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.

1531 ο Χουάν Ντιέγκο βλέπει το όραμα με την Παρθένο της Γουαδελούπης που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάδοση του Καθολικισμού στο Μεξικό.

1608 γεννιέται ο Άγγλος ποιητής, Τζον Μίλτον.

1859 γεννιέται σε αρχοντικό της Πλάκας ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης.

1867 γεννιέται ο συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1868 ο Γλάντστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα.

1883 γεννιέται ο στρατηγός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Παπάγος.

1898 φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.

1912 το υποβρύχιο Δελφίν, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού Μετζιτιέ. Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

1917 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.

1919 ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.

1921 συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

1923 πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16.

1929 γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις.

1930 Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου.

1940 το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες.

1953 οι ΗΠΑ ζουν υπό την «κόκκινη απειλή» και η General Electric ανακοινώνει πως όσοι εργαζόμενοι της είναι κομμουνιστές θα απολυθούν.

1960 μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της βρετανικής σαπουνόπερας «Coronation Street» που είναι η μακροβιότερη στην ιστορία.

1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

1963 στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι.

1968 παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1971 πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος.

1992 ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

1993 ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

1994 στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.

1995 Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος.

1996 το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο Έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.

2002 ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

TOP NEWS