Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά των: Αγίων Μηνά Καλλικελάδου, Ερμογένη και Ευγράφου, Οσίου Θωμά Δεφουρκινού, Αγίου Γεμέλλου, Αγίου Θεοτέκνου, Αγίου Μαριάνου, Αγίου Ευγενίου, Αγίου Αθανασίου Επισκόπου Μεθώνης, τη Σύναξη του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ «ἐν τοῖς Ἄδδα», καθώς, επίσης, και τη μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου:

1041: πεθαίνει ο Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 1010). Η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ζωή ανεβάζει στο θρόνο τον υιοθετημένο γιο της Μιχαήλ Ε.

1198: πεθαίνει ο κορυφαίος Άραβας φιλόσοφος Αβερρόης.

1520: ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα. Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται.

1787: γεννιέται ο Τομάς Γκαλοντέ, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο σχολείο για κωφούς στις ΗΠΑ.

1790: γεννιέται ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)

1805: γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γουίλιαμ Λλόιντ Γκάρισον, που μέσω των άρθρων του προπαγάνδιζε την κατάργηση της δουλείας.

1822: γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Σίζαρ Φρανκ, τα έργα του οποίου επηρέασαν ολόκληρη τη γαλλική μουσική του 19ου αιώνα.

1830: γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι-Ελίζαμπεθ Ντίκινσον. Έγραψε περισσότερα από 2.000 ποιήματα, από τα οποία μόλις 10 δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε.

1834: ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές καταλύουν στην Αθήνα καθιστώντας την και ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1893: η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1903: ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκαν με τον Χένρι Μπεκερέλ για τη δουλειά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Η μαντάμ Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ.

1904: ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

1905: ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.

1911: η Μαρία Κιουρί κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ. Την πρώτη τιμήθηκε μαζί με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.

1912: ο ελληνικός στόλος νικά τους Τούρκους στη ναυμαχία της Έλλης, στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.

1922: ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική με τη Θεωρία του για τη Σχετικότητα, κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής.

1932: στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.

1936: πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας και δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο.

1948: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1952: παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης ο Αλμπερτ Σβάιτσερ, Αλσατός θεολόγος και μουσικός, ο οποίος εγκατέλειψε μια λαμπρή καριέρα μουσικού και βιρτουόζου του Μπαχ για να ιδρύσει νοσοκομείο στη Γαλλική Αφρική του Ισημερινού.

1953: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Βρετανό συντηρητικό πολιτικό Ουίνστον Τσόρτσιλ, για την επιδεξιότητά του στην ιστορική και αυτοβιογραφική περιγραφή των γεγονότων και τη ρητορική του.

1957: νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

1960: γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα, που κέρδισε το βραβείου του Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού το 1990.

1963: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

1964: ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

1990: θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων στην περιοχή Χιντερμπατάντ οδηγούν στο θάνατο 140 ατόμων.

1991: 20.000 διαδηλωτές στα Τίρανα, διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, ενώ ομάδες πεινασμένων πολιτών λεηλατούν αρτοποιεία και καταστήματα.

1992: στην Αθήνα, πολιτικοί, δήμαρχοι, μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστές πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

1993: καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης κρατουμένων σε φυλακές της Ελλάδας, καταγράφει έκθεση της ΕΟΚ.

1994: το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ακροδεξιοί διαδηλώνουν για την απονομή του Νόμπελ στον Αραφάτ.

1995: οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία από την άκατο του διαστημοπλοίου «Γαλιλαίος». Πρόκειται για ένα σήμα που προέρχεται από απόσταση πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια χλμ.

1995: οι Καναδικές ομάδες συναντιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Ράπτορς επικρατούν των Γκρίζλις 93-81.

1997: η ισραηλινή Βουλή θεσπίζει νόμο, που απαγορεύει στους Παλαιστίνιους να κάνουν απογραφή του πληθυσμού τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

1998: η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αφαιρεί από το Καταστατικό της τα άρθρα, που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

2003: οι ΗΠΑ αποκλείουν από την ανασυγκρότηση του Ιράκ εταιρίες χωρών, οι οποίες ήταν αντίθετες στον πόλεμο, λέγοντας πως «αυτό υπαγορεύουν η ασφάλεια και τα συμφέροντά μας». Έντονη είναι η αντίδραση Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά και Ρωσίας.

2006: πεθαίνει ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.

2010:στη πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντα παρουσιάζεται ένα αρχείο που καταγράφει με λεπτομέρειες την γενοκτονία των Τούτσι στη χώρα λίγα χρόνια πριν.

TOP NEWS