Σαν σήμερα 12 Μαρτίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
Σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Μαρτίου. Το 2016 Σαν σήμερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Καρπενησίου Γεώργιος στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Γρηγορίου πάπα Ρώμης του Διαλόγου (†604), Θεοφάνους ομολογητού (†818), Συμεώνος του νέου Θεολόγου († 1022). Φινεές του δικαίου (†1500 π. Χ). Των εν Περσίδι Μαρτύρων.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Μαρτίου.

515 Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.

604 Σαν σήμερα πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος Α.

1365 Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

1507 Πεθαίνει ο Καρδινάλιος και στρατιωτικός Καίσαρας Βοργίας, γιος του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ και αδερφός της Λουκρητίας Βοργίας.

1792 Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

1881 Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.

1938 Γεννιέται ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

1945 Σαν σήμερα πεθαίνει η Αν Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929).

1989 Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1994 Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί τις πρώτες της γυναίκες ιερείς.

2002 Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

2005 Σαν σήμερα πεθαίνει ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής.

2016 Σαν σήμερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Καρπενησίου Γεώργιος στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

???ý? ???? ???û????oU??A?E? ????-(-?U???ýU) ???ý? ???? ???û????oU??A?E? ????-(-?U???ýU) ???ý? ???? ???û????oU??A?E? ????-(-?U???ýU) ???ý? ???? ???û????oU??A?E? ????-(-?U???ýU)

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS