Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά των: Αγίων Ευστρατρίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστη, Αγίας Λουκίας της παρθένου, Οσίου Άρη, Οσίου Αρσενίου που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος, Αγίου Γαβριήλ του Ιερομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Πεκίου Σερβίας, Αγίου Νεοφύτου, Ιγνατίου Προκοπίου και Νείλου κτίτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Αγίου Ιουβενάλιου και Πέτρου και πάντων Αγίων των εν Αλάσκα, Αγίου Κόλμαν του Τέρρυ-Γκλας

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου:

1803: το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα να ανατινάσσονται όλοι μαζί

1816: γεννιέται ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Siemens. (Θαν. 6/12/1892)

1862: γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μια από τις σημαντικότερες για την έκβαση του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

1884: γεννιέται ο ηθοποιός Εμίλιος Βεάκης.

1890: γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Μαρκ Κόνελι. Αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1930 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

1902: γεννιέται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Θαν. 11/9/1986)

1910: στη Ρωσία, φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Οδησσό και την Πετρούπολη για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

1918: γεννιέται ο καλλιτέχνης της τζαζ Τζο Γουίλιαμς..

1920: γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζορτζ Σουλτζ.

1921: οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπογράφουν ναυτική συμφωνία, που αφορά τις κτήσεις της καθεμίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1922: με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.

1929: γεννιέται στον Καναδά ο διάσημος ηθοποιός, Κρίστοφερ Πλάμερ.

1930: πρώτη ερμηνεία στις Βρυξέλλες με μαέστρο τον Έρνεστ Άνσερμετ, της «Συμφωνίας των Ψαλμών»(Symphonie de Psaumes) του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1932: πεθαίνει ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. (Γεν. 11/1/1853)

1937: στην πόλη Νανκίνγκ της Κίνας ξεκινά μια φρικιαστική περίοδος με τα ιαπωνικά στρατεύματα να βιάζουν και να σφαγιάζουν πολίτες για εβδομάδες.

1942: ο διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής της Ρασίγκ Κλαμπ ντε Λανς Stefan Staniv πετυχαίνει 16 γκολ στον αγώνα με την Αμπρί Αστουρί για το Γαλλικό Κύπελλο.

1943: γεννιέται ο Καναδός άσσος του μπέιζμπολ, Τζέκινς Φέργκιουσον.

1943: οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους του.

1966: ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Foxy Lady.

1967: μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1967: ο Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι αναχωρεί από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, στον οποίο χάρισε δύο τίτλους πρωταθλητή. Όπως φημολογείται, η δικτατορία της 21ης Απριλίου έχει οδηγήσει τον «Μάρτσι Μπάτσι» στην απόφαση αυτή, λόγω «πολιτικών φρονημάτων».

1968: κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου Ο Σταθμός.

1971: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

1977: ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Έβανσβιλ σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.

1979: κόβεται αμερικανικό νόμισμα, που απεικονίζει την Σούζαν Αντονι, η οποία υπερασπίστηκε με σθένος την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες των ΗΠΑ.

1980: στο Σαν Σαλβαδόρ, ο Χριστιανοδημοκράτης Ντουάρτε γίνεται ο πρώτος μη στρατιωτικός Πρόεδρος της χώρας εδώ και 49 χρόνια.

1981: ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία.

1982: σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη. Ο σεισμός ισοπεδώνει την επαρχία Νταμάρ, 60 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.

1983: οι Detroit Pistons σημειώνουν ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τους Denver Nuggets με 186-184 σε έναν αγώνα με τρεις παρατάσεις.

1989: ο Μπράιαν Ρόμπσον σκοράρει στο 38ο δευτερόλεπτο για την Αγγλία στο 2-1 επί της Γιουγκοσλαβίας, στην 100ή νίκη της ομάδας του στο Wembley.

1990: η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει, για το σύνολο του έργου της, τη Διδώ Σωτηρίου.

1991: οι ηγέτες από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφωνούν να συμμετάσχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1992: η Manon Rheaume γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίζει σε επαγγελματικό αγώνα χόκεϊ κανονικής περιόδου με την ομάδα των Atlanta Knights, αλλά η ομάδα της χάνει με 4-1 από τη Salt Lake City.

1993; το Καζακστάν επικυρώνει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1994: δημοσκόπηση στην Πολωνία δείχνει ότι το 48% των πολιτών αποδέχεται την απόφαση του στρατηγού Γιαρουζέλσκι να επιβάλει στρατιωτικό νόμο το 1981.

1995: ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του αγώνα του πρώτου τελικού του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος Μποταφόγκο- Σάντος (2-1) στο Μαρακανά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι πινακίδες δυο αυτοκινήτων με 11 οπαδούς της Σάντος αναγνωρίστηκαν από οπαδούς της Μποταφόγκο και άρχισαν οι πυροβολισμοί.

1995: πεθαίνει ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ, εικαστικός και σατυρικός καλλιτέχνης

1996: δυτικοί διπλωμάτες συνιστούν την υιοθέτηση διακήρυξης εκ μέρους της ΠΓΔΜ, με την οποία η τελευταία θα αναγνωρίζει το ελληνικό ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας στη χρήση του ονόματος.

1997: στην Τουρκία, 20 βουλευτές του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας υποβάλλουν την παραίτησή τους.

2001;επίθεση στην ινδική βουλή καταλήγει στο θάνατο 15 ατόμων μεταξύ των οποίων και οι τρομοκράτες.

2002: σαν από θαύμα σώζεται η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που δέxεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

2003: ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα του Τικρίτ.

TOP NEWS